open-navfaktor-logo
search
Govorila i o EU
Vesna Pusić: Ne bih se uzdala da Amerikanci neće dozvoliti komadanje BiH, uzdaj se u se i svoje kljuse
Ne bih se uzdala u to da Amerikanci neće dozvoliti da se Bosna i Hercegovina raskomada. Sljedeće godine su predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, ako pobijedi Donald Trump, nikome se ne piše dobro. Vrijeme je - uzdaj se u se i svoje kljuse.
19.12.2023. u 13:54
get url
text

Izjavila je ovo Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske. 

Pusić je bila gost FTV-a u emisiji Plenum gdje se ragovaralo o granicama između BiH i susjednih zemalja. Ima li Bosna i Hercegovina državotvornu politiku u rješavanju spornih pitanja granica sa susjedima? Zašto godinama granični sporovi i druga otvorena pitanja nisu riješena? Ko je odgovoran što nema ugovora i ratifikacije granica? Kako pronaći rješenja od kojih će svi imati koristi?

Što se tiče granica, odnosi Bosne i Hercegovine sa Srbijom i Hrvatskom nisu isti i to dok se to ne shvati i ne stavi jasno na sto - neće se ni jedno ni drugo riješiti, kaže Pusić.

- To je politička greška Hrvatske. Hrvatska je trebala ratificirati sporazum o granicama između Hrvatske i BiH. To više nikad niko neće dogovoriti. Ovako kako je potpisano od Alije Izetbegoviće i Franje Tuđmana, Hrvatski sabor je trebao ratificirati. Jedino pitanje granica kojoj je Hrvatskoj postavljeno prilikom ulaska u EU je ono sa Slovenijom - pojasnila je Pusić.

Treba napraviti posljednji korak i ratificirati u Saboru sporazum između BiH i Hrvatske, ističe ona.

- Nije došlo do toga 2005. kada je bilo blizu zato što je u jednom trenutku historičar iz Dubrovnika potegnuo pitanje Velikog i Malog Školja. Ivo Sanader koji je bio premijer je procijenio da mu je to prevelika gnjavaža - objašnjava ona.

Pusić ističe da Hrvatska nema teritorijalne aspiracije prema BiH.

- Nisam sigurna da sa Miloradom Dodikom i njegovim izjavama, na drugoj strani, granica prema Srbiji, to nije pitanje i teritorijalnih aspiracija i famoznog "srpskog sveta". Da bi se riješila ta dva problema, oni su različiti i  to zahtijeva različit politički pristup. Sa Srbijom to neće ići tako jednostavno. Ne bih se uzdala u to da Amerikanci neće dozvoliti da se BiH raskomada. Sljedeće godine su predsjednički izbori u SAD-u, ako pobijedi Donald Trump, nikome se ne piše dobro. Vrijeme je - uzdaj se u se i svoje kljuse - kazala je.

Ako želimo pristojno urediti susjedstvo, moramo biti spremni pogledati stvarnim problemima u oči i pronaći primjereno rješenje, naglasila je Pusić.

Kazala je i da je legitimno predstavljanje potpuno pogrešna ideja:

- To nema veze sa interesima BiH, nego sa nekim stranačkim interesima HDZ-a Hrvatske za neke glasove na izborima u Hrvatskoj koji dolaze iz BiH, za koje oni smatraju da im HDZ BiH to osigurava. To je prizemna politika.

Pusić je ocijenila i da EU "nije neka čarobna stvar i nešto čemu se treba pridružiti i sve može biti riješeno".

- Sam proces, za nas koji smo u ovom dijelu Evrope, je vježba i praksa izgradnja države i zato je tako važna - rekla je Pusić.

Smatra da će BiH "definitivno dobiti otvaranje pregovora za EU tokom sljedećih šest mjeseci".

- Da li u samoj BiH ima dovoljna kritična masa, kombinacije civilnog sektora i političara, koji zajednički mogu ugrabiti taj trenutak početka izgradnje države na drukčijim temeljima, a ne više Dejton - ako postoji ta snaga BiH će dobiti otvaranje pregovora. Ne treba sjediti i čekati, treba raditi na tome i lobirati - poručila je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.