open-navfaktor-logo
search
Općinsko vijeće
Većina u Banovićima koju predvodi Kukićeva PDA pokrenula opoziv Gutića: On im poručio da "odluke okače mačku o rep"
Na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Banovići, koju je sazvalo 14 vijećnika nove većine, usvojena je incijativa o pokretanju postupka opoziva načelnika općine Banovići Bege Gutića. Načelnik Gutić kaže da je sjednica nelegalna te da odluke koje su na njoj donesene neće biti provedene.
06.07.2023. u 19:37
get url
text
Sjednica Općinskog vijeća Banovići
Sjednica Općinskog vijeća Banovići

VEZANI TEKST - Obračun u Banovićima: Nova većina koju predvodi PDA sazvala sjednicu Vijeća, Gutić ih sve prijavio Tužilaštvu TK

Današnjoj sjednici prisustvovalo je samo 14, od ukupno 25 vijećnika koliko broji zakonodavna vlast u Banovićima. Odsutni su, između ostalih, bili predsjedavajući Robert Lapčević i njegov zamjenik, a nije bilo ni predstavnika Stručne službe Općinskog vijeća, tako da odluke nisu ovjerene pečatom.

Inače, novu većinu u Općinskom vijeću Banovići čini 11 vijećnika Pokreta demokratske akcije (PDA), dva vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA) i jedan vijećnik Naroda i pravde (NiP). Većinu je ranije predvodila SDA i brojala je 13 ruku, a sve se promijenilo kada su dva vijećnika te stranke potpisali incijativu za opoziv načelnika Gutića.

Na početku sjednice usvojen je dnevni red, a potom je glasovima 14 vijećnika smijenjen predsjedavajući Općinskog vijeća Robert Lapčević, a na njegovo mjesto imenovan je Sifet Ikanović. Nakon toga smijenjena je i zamjenica predsjedavajućeg Općinskog vijeća Zamfira Mujić, a na tu poziciju imenovan je Edin Žunić.

Uslijedilo je usvajanje incijative za pokretanje postupka opoziva općinskog načelnika Bege Gutića, a zatim i odluke o pokretanju postupka opoziva, po kojoj će referendum u Banovićima biti održan u subotu 5. avgusta od 7 do 19 sati.

Kada su u pitanju razlozi za opoziv načelnika, većina vijećnika je tokom disusije istakla poskupljanja komunalnih usluga u Banovićima, a zamjerili su mu i loše poslovanje Rudnika mrkog uglja Banovići.

- Ne plašimo se referenduma i sigurni smo u našu pobjedu, ali sve mora biti u skladu sa zakonom i propisima koji regulišu raspisivanje referenduma. Mora se poštovati Zakon o principima lokalne samouprave FBiH, Statut Općine Banovići, Poslovnik Općinskog vijeća i Izborni zakon BiH koji definira provođenje referenduma. Zbog danas donesenih odluka, neformalne grupe koja broji 14 vijećnika, dopunit ću krivičnu prijavu koju sam 4. jula podnio Kantonalnom tužilaštvo Tuzlanskog kantona - kaže Gutić.

Da bi sjednica bila legalno sazvana mora je sazvati predsjedavajući, dodaje Gutić, i kaže da zbog toga, u pravnom smislu, njihove odluke ne važe.

- Ukoliko pokušaju da nasilno preuzmu funkcije bit će u tome spriječeni. O tome je obaviještena Policijska uprava Banovići. Mogu potražiti zaštitu na sudu i ukoliko sud kaže da su njihove odluke zakonite, mi ćemo to poštovati. Do tada sve što su donijeli mogu okačiti mačku o rep. Oni ne razmišljaju o zakonitosti nego samo o onome što im je naredio Mirsad Kukić (osnivač PDA op.a.) - poručio je Gutić.

Konačnu odluku o opozivu načelnika općine, po zakonu, donose građani na referendumu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.