open-navfaktor-logo
search
Svečana Skupština KS
Uprkos protivljenju žrtava genocida Nevenki Tromp uručeno priznanje Počasne građanke KS
Na večerašnjoj svečanoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je održana u okviru Dana Kantona Sarajevo u Narodnom pozorištu su dodijeljena najveća priznanja KS ovogodišnjim laureatima.
06.05.2022. u 19:36
get url
text

VEZANI TEKST - "Trojkina" analitičarka Nevenka Tromp ne krivi Čovića i Dodika, Izetbegović kriv "ako se Bosna sad raspadne"

Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS je u uvodnom izlaganju kazao da su ovogodišnji laureati dokazani borci za Bosnu i Hercegovinu. Osvrnuo se i na rat u Ukrajini kazavši da se izražava puna podrška ukrajinskom narodu.

Najprije je priznanje Počasne građanke Kantona Sarajeva uručeno Nevenki Tromp, za koju je u obrazloženju kazano da joj se ovo priznanje dodeljuje zbog izuzetnog doprinosa istraživanju i dokumentiranju ratnih zločina počinjenih u BiH, sakupljanja i očuvanja dokaza, te zalaganja za širenje i uvažavanje istine o dešavanjima na prostoru BiH.

- Gledajući publiku u ovoj sali Narodnog pozorišta i gledajući sva draga i poznata lica osjećam se kao dio Sarajeva. Kada su me pitali kako se osjećam rekla sam da je jedna od najznačajnijih stvari, zbog čega se osjećam ponizno, ta što sam ovdje dobila priliku sresti istinsku heroinu nanu Fatu Orlović - kazala je Trump.

Njeno uručenje nagrade pratio je gromoglasan aplauz.

Inače, pet udruženja "Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe", "Majke Srebrenice", "Žena Podrinja", "Žene Srebrenice" i "Žrtava i svjedoka genocida" uputilo je zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo zahtjev za poništavanje priznanja-počasni građanin KS za 2022. godinu, koje je dodijeljeno Nevenki Tromp.

Navode da je Tromp jedna od autora sramnog izvještaja instituta za ratnu dokumentaciju Nizozemske (NIOD). Izvještaj NIOD-a je javno objavljen 2002. godine i u njemu je navedeno da ne postoji niti jedan dokaz koji upućuje na to je Srbija na bilo koji način sudjelovala u dešavanjima u i oko Srebrenice jula 1995. godine.

Tromp se nikada nije ogradila od izvještaja u kojem je učestvovala. Naprotiv, majke Srebrenice su više od 20 godina vodile mukotrpnu borbu s vladom Nizozemske u dokazivanju njihove odgovornosti za počinjeni genocid u Srebrenici. U svih tih više od 20 godina borbe, Nevenka Tromp nije nikada našla za potrebu da, ističu iz udruženja, javno podrži majke Srebrenice kao što su to činili i čine brojni intelektulaci iz Nizozemske, ali i širom svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.