open-navfaktor-logo
search
Vijeće ne funkcionira
Uprkos blokadama Gutić poručuje: Banovići će dobiti budžet, poštovat ćemo procedure
Zbog tehničkih problema sa salom u Bosanskom kulturnom centru, sjednica Općinskog vijeća Banovići, koja je trebala biti održana jučer, prolongirana je za 21. novembar, potvrđeno je za Faktor. Prolognirana sjednica je četvrti pokušaj zasjedanja Vijeća, jer su prethodne tri sjednice odgođene zbog nedostatkva kvoruma, odnosno nedolaska 14 vijećnika nove većine koju predvodi Pokret demokratske akcije (PDA).
10.11.2023. u 14:10
get url
text

Podsjećamo, parlamentarna kriza u Banovićima počela je krajem juna kada je formirana nova većina i pokrenuta incijativa za opoziv načelnika Bege Gutića iz Stranke demokratske akcije (SDA). Novu većinu čini 11 vijećnika PDA, dva bivša vijećnika SDA i jedan iz Naroda i pravde (NiP). Oni održavaju vanredne sjednice koje sami sazivaju, a na njima donose odluke koje nisu provodive, jer nemaju pečat Općinskog vijeća. S druge strane, odbijaju doći na sjednice Općinskog vijeća koje sazove predsjedavajući Robert Lapčević iz SDA.

- Pozivam vijećnike nove većine da se opamete, da dođu na sjednicu i usvoje ono što smatraju da treba, uključujući i incijativu za opoziv načelnika. U suprotnom nastavljaju da kao kao taoce drže Općinu i građane. Ipak, postoji način da sve funkcionira i bez održavanja sjednice - kaže za Faktor načelnik Banovića Bego Gutić.

S obzirom da smo u periodu godine kada slijedi usvajanje budžeta za narednu godinu, Gutić kaže da se i to može završiti.

- Općinskom vijeću ću predložiti budžet i on će se naći na dnevnom redu. Na taj način taj najvažniji dokument će biti ponuđen Vijeću. Ukoliko sjednice ne budu održane, uslijedit će privremeno finansiranje u prva tri mjeseca naredne godine. To znači da će se budžet na početku 2024. godine realizirati samo na nivou izvršenja u prva tri mjeseca ove godine. Dakle, nema razvojnih projekata u prva tri mjeseca, ali nakon tog perioda, načelnik ima pravo da proglasi budžet i ja ću to uraditi ukoliko budemo imali stanje kao sada - pojašnjava Gutić.

On dodaje da bi neke stvari sigurno išle brže da ne postoji bojkot rada Općinskog vijeća.

- Život u Banovićima neće stati, imat ćemo budžet. Postoji procedura i to ćemo poštovati - poručio je Gutić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.