open-navfaktor-logo
search
Obećanja
Uk najavio čišćenje Spomen-parka Vraca: Šta su radili njegovi prethodnici Forto i Nenadić?
AUTOR: Autor: Am. S.
02.04.2024. u 22:32
get url
text
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Bojan Bošnjak najavili su jučer kako će Spomen-park Vraca od sada biti sistemski i redovno održavan, s obzirom na to da je ovaj kompleks uvršten u redovni program održavanja javnih površina, a za šta će biti zadužen KJKP Park Sarajevo.
- Kao građaninu i premijeru zadovoljstvo mi je da prvi put na sistemski način održavamo Spomen park Vraca jer je do sada to bilo na nivou inicijativa, sporadično i sezonski. Decenijama su se tražili izgovori o tome u čijoj nadležnosti je ovaj park, mi ćemo kao Vlada uraditi ono što možemo, a to je da ga uzmemo u održavanje, te da građani i turisti vrate ovom prelijepom arhitektonskom kompleksu koji ima i memorijalno obilježje - rekao je premijer Uk.
Ministar Bošnjak rekao je da resorno ministarstvo od ove godine uvodi potpuno novi pristup i novu energiju kada je u pitanju održavanje javne čistoće.
Interesantno je kako svaka promjena vlasti donosi po jedno obećanje o spomenutom parku. Tako su još 2020. godine bivši premijer KS Mario Nenadić i pojedini ministri organizovali sastanak na temu rekonstrukcije i rješavanja sistemskog trajnog održavanja Spomen-parka Vraca.
Ministarica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč tom prilikom kazala je kako je u toku realizacija prve faze uređenja Spomen-parka Vraca za koju je izdvojeno 55.000 KM, te da su ekipe komunalnih preduzeća na terenu. Ministarstvo je pripremilo projekt kompletnog uređenja parka, potpisan je ugovor sa preduzećem KJKP Park, a jednim dijelom učestvuju Grad Sarajevo i Općina Novo Sarajevo.
- U ovoj fazi će se sanirati pločnici, ukloniti samoniklo rastinje i posaditi novo ukrasno grmlje. U drugoj fazi, koju smo predvidjeli za sljedeću godinu, planiramo realizirati projekat javne rasvjete – dodala je Glamoč.
Godine 2021. kada je aktuelni premijer bio Edin Forto on je istakao kako Vlada na čijem je čelu ostaje posvećena projektu revitalizacije Spomen-parka Vraca i očuvanju svega onoga što predstavlja za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.
On se tom prilikom sastao sa delegacijom Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini.
Na sastanku je dogovorena izrada plana revitalizacije i očuvanja kompletnog prostora ovog nacionalnog spomenika i simbola borbe protiv fašizma.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.