open-navfaktor-logo
search
Izdvojeno 70 miliona KM
UIO priprema tender za kupovinu zgrade za smještaj u Banjoj Luci
Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) provodi propisane procedure neophodne za raspisivanje javnog oglasa za kupovinu poslovnog prostora za smještaj zaposlenih u Banjoj Luci i to u sjedištu UIO i u Regionalnom centru Banja Luka, potvrdio je za Faktor portparol UIO Ratko Kovačević.
AUTOR: Amina Saračević
09.09.2023. u 08:22
get url
text

VEZANI TEKST - Za zgradu UIO u Banjoj Luci 70 miliona KM, ko je i po kojoj cijeni kupovao one u Sarajevu i Mostaru?

- Vrše se pripreme, ali ne možemo precizirati da li će UIO na objavu poslati spomenuti oglas za pet ili deset dana – kaže Kovačević.  

U javnosti se podigla velika prašina u vezi s kupovinom nove zgrade za smještaj glavnog ureda i regionalnog centra Uprave za indirektno oporezivanje u Banjoj Luci.

Vijeće ministara je na sjednici u julu odlučilo da će se za zgradu UIO u Banjoj Luci izdvojiti 69,5 miliona KM. Procedura podrazumijeva raspisivanje tendera za kupovinu zgrade.

Ovo pitanje godinama je bilo predmet spora, a najviše kritika opozicije te optužbi da je zgrada koja bi trebala biti kupljena u vlasništvu Mileta Radišića, biznismena bliskog Miloradu Dodiku.

Opozicija u RS-u tvrdi da će ubrzo uslijediti pokušaj kupovine upravo zgrade Grand Trade, koja je u vlasništvu Radišića.

Sada je pitanje hoće li na tenderu Radišićeva firma ponovo biti jedina koja ispunjava sve uvjete. Vlada Republike Srpske u aprilu ove godine je "zamolila" Upravu za indirektno oporezivanje BiH da iseli iz njenih prostorija u ulici Bana Lazarevića u Banjoj Luci, da bi u njih mogla "smjestiti institucije vlasti u Republici Srpskoj".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.