open-navfaktor-logo
search
Inicijativa
Udruženje poziva na formiranje jedinstvene asocijacije poljoprivrednika u BiH
Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine poziva druga udruženja, odnosno poljoprivredne proizvođače na osnivanje jedinstvene asocijacije poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini.
30.06.2023. u 15:11
get url
text

- Predlažemo javno da se organizujemo u jednu i jedinstvenu organizaciju; o imenu, mjestu i svemu ostalom ćemo se lako dogovoriti; ono sto je bitno zbog budućnosti nas i naših potomaka na ovim prostorima ja da govorimo jednim glasom. Taj glas će artikulirati sve naše zajedničke probleme, taj glas će odlučiti o našem opstanku ovdje. Taj glas će urediti 'plavi dizel' na način na koji je on već uređen u našim prijateljskim zemljama u okruženju, koje su već članice Evropske unije i koriste benefite koji su im na raspolaganju. Možemo puno bolje kad smo skupa - navedeno je u saopćenju Udruženja, uz poziv svim asocijacijama, proizvođačima i zainteresiranim stranama da poduzmu hitne mjere za spas poljoprivrede kao osnovne i najvažnije grane u BiH.

Pozivaju i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da u što hitnijem roku sazove sastanak na osnovu ove inicijative, na kome će dati konkretne mjere i prijedloge. 

Obrazlažući inicijativu, Udruženje  poljoprivrednika FBiH navodi i to da se u posljednje vrijeme dešava niz poremećaja na globalnom nivou koji značajno utječu na situaciju u svijetu, "a naročito na malu i osiromašenu bh. poljoprivredu".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.