open-navfaktor-logo
search
Traže odgovore
Udruženje Komisija bijelih traka pita čelnike Prijedora: Šta je sa pismom Dunje Mijatović i spomenikom ubijenoj djeci
Udruženje "Komisija bijelih traka" uputilo je čelnim ljudima Prijedora molbu za informiranje javnosti o odgovoru na pismo Dunje Mijatović, komesarke za ljudska prava Vijeća Evrope, prijedorskom gradonačelniku i predsjedniku i potpredsjedniku Općinskog vijeća Prijedor od 27. juna.
18.08.2023. u 10:31
get url
text

- Poštovani gradonačelniče, poštovani predsjedniče Skupštine i poštovana potpredsjednice Skupštine, putem ovog pisma, udruženje 'Komisija bijelih traka' želi izraziti solidarnost sa roditeljima ubijene djece koji su pružili izuzetne napore tokom proteklih devet godina kako bi vlasti prihvatile njihovu inicijativu da se u centru grada podigne spomenik za 102 djece - žrtve ratnih zločina počinjenih u Prijedoru između 1992. i 1995. godine - navodi se u saopćenju Udruženja "Komisija bijelih traka".

U saopćenju također podsjećaju da su roditelji ubijene djece, zajedno s aktivistima, prikupili 1.175 potpisa građana i građanki Prijedora kao podršku inicijativi za podizanje spomenika. Potpisi su 25. novembra 2014. godine dostavljeni Skupštini Prijedora.

Dodaju da nakon devet godina, još nije izgrađen spomenik posvećen ubijenoj djeci, a izgradnja izgleda manje realistična nego ikad prije.

Dalje se ističe da je Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope, povodom obilježavanja Dana bijelih traka 31. maja 2023 godine, izjavila da vlasti u Prijedoru trebaju ukloniti prepreke za izgradnju spomenika za ubijenu djecu Prijedora.

Kako je istaknuto u saopćenju, tada je podržala inicijativu roditelja i obitelji za dostojanstvenu komemoraciju te naglasila važnost olakšavanja realizacije inicijativa koje odaju počast žrtvama ratnih zločina, posebno djeci. Komesarka je istakla da bez sjećanja na prošlost, posebno na strahote koje su počinjene nad najranjivijim članovima društva, ne može biti izgleda za bolju budućnost.

U utorak, 27 juna. 2023. godine, Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope, uputila je pismo gradonačelniku Prijedora Slobodanu Javoru, predsjedniku Skupštine grada Prijedora Igoru Kneginjiću i potpredsjednici Skupštine grada Prijedora Azri Pašalić, po pitanju izgradnje spomenika ubijenoj djeci Prijedora.

U tom pismu, izrazila je svoju podršku inicijativi roditelja i obitelji ubijene djece te pozvala da pokrenete dijalog s roditeljima ubijene djece i aktivistima s ciljem realizacije njihove inicijative i izgradnje spomenika ubijenoj djeci Prijedora u centru grada.

Komesarka je jasno istaknula u spomenutom pismu da već devet godina roditelji i aktivisti suočavaju se sa sistemskim preprekama i ignoriranjem od strane vlasti u vezi s ovom inicijativom, dok u isto vrijeme postoje drugi spomenici palim borcima, neki od kojih su bili optuženi za ratne zločine, koji su podignuti u centru grada bez bilo kakvih prepreka s kakvima se susreće inicijativa porodica ubijene djece.

Mijatović je izrazila da dijeli mišljenje "roditelja i aktivista da se čini da je sve ovo usmjereno ka tome da se roditelji obeshrabre u svojim nastojanjima i da u konačnici odustanu od inicijative".

Također, izražena je spremnost posjeti Prijedora kako bi razgovarala o ovom i mnogim drugim pitanjima koja su važna za suočavanje s prošlošću te iz udruženja pozivaju prijedorske vlasti da pozitivno odgovore na prijedlog komesarke.

- Sukladno navedenom, molimo vas da informišete roditelje ubijene djece i javnost o vašem odgovoru na pismo i upite komesarke za ljudska prava Vijeća Evrope, koji je upućen gradonačelniku Prijedora Slobodanu Javoru, predsjedniku Skupštine grada Prijedora Igoru Kneginjiću i potpredsjednici Skupštine grada Prijedora Azri Pašalić, krajem juna 2023. godine - objavio je Komitet Udruženja "Komisija bijelih traka".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.