open-navfaktor-logo
search
U mjesec dana
Udruženi medijsko-politički poduhvat: Kako je 13 doktora prešlo put od "ubica" do "heroja"
Grupa anesteziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je u samo mjesec dana prešla put od "ubica" do "heroja".
05.05.2021. u 18:44
get url
text

Isti anesteziolozi koji su dali otkaze u KCUS-u i koji su zbog tog čina dočekani kao heroji unutar jedne političke i medijske strukture su samo mjesec dana ranije unutar te iste strukture označavani kao "ubice koji su priključivali pacijente na neodgovarajuće respiratore" i time im svjesno ugrožavali i oduzimali živote.

VEZANI TEKST - Forto i Vranić: Vlada KS će 13 anesteziologa s KCUS-a zaposliti u Opću bolnicu

Nekoliko medija, nekoliko političkih zvaničnika i stranaka, a zatim i pripadajući im "analitičari" su početkom prošlog mjeseca optužili anesteziologe sa KCUS-a da su, uprkos spoznaji da će time ugroziti živote, priključivali pacijente oboljele od COVID-19 na respiratore ACM8212A, što je, kako su tvrdili, rezultiralo većim brojem smrtnih slučajeva. Mjesec dana kasnije isti mediji, isti politički zvaničnici i stranke, a zatim i isti "analitičari", po istom već utvrđenom redoslijedu javnih istupa, glorificiraju iste te anesteziologe, koje su ranije optuživali za ubistva, kao odgovorne i principijelne stručnjake koji su se hrabro borili za živote pacijenata.

Razlika između anesteziologa "ubica" i anesteziologa "heroja" je otkaz na KCUS-u, što otkriva očigledno političke motive iza aktuelne hajke. Zanimljivo je da su se u prvim medijskim izvještajima kao povod za otkaze navodili respiratori ACM812A, odnosno respiratori koje je Federalna uprava civilne zaštite nabavila posredstvom kompanije Srebrena malina. Kada se utvrdilo da to nije razlog otkaza, taj je detalj naprasno "zaboravljen", a Vlada Kantona Sarajevo je cijelu priču u potpunosti skrenula na političko polje, zatraživši smjenu uprave KCUS-a. Trinaest anesteziologa je u roku od samo nekoliko sati, bez provođenja zakonskih procedura, dobilo posao u Općoj bolnici "Primdr. Abdulah Nakaš", što u najmanju ruku nameće sumnju u postojanje ranijeg dogovora sa aktuelnom vlašću u Kantonu Sarajevo.

Da je komunikacija postojala, potvrdio je sam ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić izjavom da je bio u kontaktu sa nekoliko doktorica. Motivi anesteziologa se u tom smislu mogu i razumjeti.

VEZANI TEKST - KCUS o odlasku 13 anesteziologa: Ne mogu svi izdržati teške pritiske

Mnogo je ugodnije raditi u sredini u kojoj neće biti prinuđeni voditi računa o najtežim slučajevima COVID-19, kakva je Opća bolnica, te neće biti izloženi tužilačkim pritiscima kakvim su izloženi svi ljekari na KCUS-u tokom medijsko-političke ofanzive u kojoj su optuživani za zanemarivanje pacijenata, neadekvatno liječenje, a zatim i doslovno ubijanje.

S druge strane, Opća bolnica jeste dobila 13 novih anesteziologa, ali je samim tim ostala bez razumnog prostora za nepružanje pomoći najtežim pacijentima oboljelim od COVID-19 i njihovo proslijeđivanje na KCUS, što je bila praksa u posljednjim mjesecima. Dakle, Opća bolnica više nema nikakav izgovor za nepružanje pomoći takvim pacijentima i bit će u obavezi izvršavati svoje obaveze prema njima.

U konačnici, upravo su pacijenti ti koji bi trebali biti prioritet, a ne političke potrebe vlasti u Kantonu Sarajevo ili bilo koje političke opcije.

Uprkos činjenici da je smrtnost od Covida u Kantonu Sarajevo, u odnosu na ukupni broj zaraženih osoba, među najnižim u BiH, te da je smrtnost u BiH niža i od nekih država članica Evropske unije, samo su ljekari na KCUS-u izloženi brutalnim pritiscima, tužilačkim istragama i medijskom sataniziranju, što ne govori ništa o KCUS-u i uposlenicima te ustanove, ali mnogo govori o onima koji stoje iza takvih pritisaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.