open-navfaktor-logo
search
Pod kontrolom PDA
Udar na elektroenergetski sistem: RMU Banovići obustavio isporuku uglja Termoelektrani Tuzla
Rudnik mrkog uglja (RMU) Banovići obustavio je danas isporuku uglja Termoelektrani Tuzla, a kao razlog navedeno je to što Uprava rudnika, koji je pod kontrolom Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsada Kukića, nije zadovoljna cijenom uglja koju je za 2024. godinu ponudila Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, nezvanično saznaje Faktor iz izvora bliskih Upravi RMU Banovići.
03.01.2024. u 21:53
get url
text

Elektroprivreda BiH je RMU Banovići za ovu godinu ponudila 7,80 KM po gigadžulu, a prošle godine cijena je iznosila 11,40 KM po gigadžulu za ugalj vrijednosti preko 16 hiljada gigadžula, a za ugalj niže vrijednosti cijena je bila 5,65 KM, saznaje Faktor.

Izostanak isporuke uglja dovodi u pitanje stabilnost Termoelektrane Tuzla i cjelokupnog elektroenergetskog sistema u Federaciji BiH, a u ovoj situaciji vjerovatno će profitirati firma Lager iz Posušja, koja također isporučuje ugalj Elektroprivredi BiH, odnosno tuzlanskoj Termoelektrani.

Naime, dobro upućeni nam kažu da se zbog blokade iz RMU Banovići, posuškom Lageru ostavlja prostor za isporuku dodatnih količina uglja Elektroprivredi BiH, po znatno višim cijenama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.