open-navfaktor-logo
search
Na Šehidskom mezarju Rakita
U Vlasenici klanjana kolektivna dženaza: Ukopan Ahmo Kavazović koji je zarobljen, pa ubijen 1992.
Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice na lokalitetu Sušica, koja je otkrivena u septembru 2000. godine
AUTOR: Autor: Mina
20.04.2024. u 13:36
get url
text
Dženaza u Vlasenici
Dženaza u Vlasenici
Na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas je obavljena 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu sa područja Vlasenice.
Na ovoj kolektivnoj dženazi ukopan je Ahmo Kavazović, a dženaza-namaz predvodio je muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.
On je ovom prilikom poručio da je čuvanje sjećanja na šehide obaveza prema njima, njihovim porodicama i Bošnjacima sa ovih prostora.
- Ovdje dolazimo svake godine, okupimo se u velikom džematu, dolazimo u pobožnosti i s velikim poštovanjem prema svim našim šehidima, njihovim porodicama, a odlazimo s poukom.
Šehidi su na visokom i časnom mjestu kod Gospodara zbog svog velikog zaloga, zbog djela. Oni su dali najviše što ljudsko biće može dati za vrijednosti, braneći život nedužnih, svoj dom i domovinu, čast i slobodu, svoju vjeru. To je trajni nauk. Uzimamo pouku, moramo nastaviti da čuvamo vrijednosti za koje su se borili - kazao je muftija Fazlović.
Poručio je da je svako okupljanje na ovom mjestu novi, snažan poziv institucijama, da obavljaju svoje dužnosti.
- Imamo još veliki broj nestalih, za koje ne znamo gdje su, šehidi kojima nismo obavili dženazu. To je naša velika tuga. Zato apelujemo na institucije, ali ovo je poziv i svima onima u ime kojih je počinjen genocid i zločini, da budu jasni u priznanju genocida i da budu jasni u osudi genocida i zločina nad Bošnjacima - poručio je muftija.
Ahmo Kavazović je imao 44 godine kada je 1992. godine ubijen na području Vlasenice. Najprije je zarobljen u hangarima logora Sušica, iz kojeg je krajem maja zajedno sa većom grupom zarobljenika odveden i likvidiran.
Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice na lokalitetu Sušica, koja je otkrivena u septembru 2000. godine.
- Danas ukopavamo mog amiždu. Ubijen je nakon što je bio zatočenik logora Sušica. Odveden je sa svog ognjišta, uz rečenicu da ga vode samo da da izjavu.
Nakon toga mu se izgubio svaki trag. Desilo se to što se desilo 1992. godine, dio porodice nije uspio napustiti ovo područje, preživio je najgore golgote koje su se desile u tom periodu.
Mnogo je teško danas govoriti jer se podsjetimo da tog čovjeka više nema. Nadali smo se da ćemo naći njegove kosti i da će naći smiraj. Važno je da se sjećamo, i da novim generacijama ostavljamo amanet sjećanja - kazala je Lejla Kavazović.
Dan ranije u svim džamijama Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica proučen je tevhid pred duše šehida, te je održana promocija knjige "A bili su samo djeca" dr. Husejina Omerovića.
Za zločine na području vlaseničke općine pravomoćno je u Haškom tribunalu na 20 godina osuđen Dragan Nikolić Jenki, te u Sudu BiH Predrag Bastah Car na 22 godine i Goran Višković Vjetar na 18 godina zatvora. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.