open-navfaktor-logo
search
Na tri godine
U novom Kolektivnom ugovoru za službenike u FBiH povećane naknade za minuli rad, dodatak...
Federalni ministar pravde Vedran Škobić i predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH Samir Kurtović potpisali su danas u Sarajevu Kolektivni ugovor za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH.
14.12.2023. u 16:41
get url
text
Vedran Škobić i Samir Kurtović
Vedran Škobić i Samir Kurtović

Škobić je izjavio da je najbitnija novina u ugovoru povećanje naknade za minuli rad od 0,6 posto, te 20 posto dodatka za službenike koji obavljaju i poslove drugog radnog mjesta.

Dodao je da se uvodi i naknada za pripravnost u toku slobodnog vremena koja se najviše odnosi na pripadnike Sudske policije.

Škobić je zahvalio predstavnicma sindikata na razumijevanju za budžetske realnosti i izrazio uvjerenje da će svi na koje se ugovor odnosi biti njime zadovoljni.

Kurtović je rekao da su pregovarali tri mjeseca kako bi popravili status radnika organa uprave, čemu je doprinio izuzetan socijalni dijalog koji je ostvaren s Vladom FBiH.

Istakao je da ugovor predviđa da najniža plata u organima uprave bude 70 posto od prosječne u FBiH, te otpremninu u iznosu pet prosječnih plata za uposlenike koji odlaze u penziju s primanjima nižim od prosječne plate.

Kurtović je naveo da je utvrđeno da godišnji odmor traje najmanje 20 a najviše 36 dana, a da sada predstoji da prije usvajanja novog budžeta održe pregovore o povećanju osnovice i boda za obračun plata za narednu godinu.

Kolektivni ugovor je potpisan na period od tri godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.