open-navfaktor-logo
search
Brojke zaraženih rastu
U KS od morbila oboljelo 829, a od velikog kašlja 119 osoba: Ministar Hasanović o trajanju epidemija
Mislim da je prethodna epidemija morbila formalno trajala tri godine. To nije toliko bitno, važno je da držimo situaciju pod kontrolom i da nemamo veliki skok oboljelih i teško bolesnih, kazao je dr. Enis Hasanović
Autor: A. S.
29.03.2024. u 13:04
get url
text
Vakcinisano je 4.963 djece
Vakcinisano je 4.963 djece
Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo do sada je od morbila (ospice, male ospice, male boginje, krzamak) oboljelo 829, a od pertussisa (veliki kašalj) 119 osoba.
Protiv ovih zaraznih bolesti, kako su naveli iz Ministarstva zdravstva KS, vakcinisano je 4.963 djece.
Zbog povećanog broja oboljelih od morbila, početkom februara u KS proglašena je epidemija.
Razlog širenja ove infektivne bolesti je smanjeni obim redovne imunizacije MMR vakcinom (vakcina koja štiti od morbila, zaušnjaka i rubeole), koja se daje u dvije doze.
Zbog povećanog broja oboljelih u KS 12. marta proglašena je i epidemija velikog kašlja.
- Veliki kašalj se javlja kao posljedica pada broja imunizirane djece DTPa četverovalentnom, odnosno petovalentnom vakcinom. Zasad je tako, nadam se da će i ostati, najveći problem je kad obole mala djeca i trudnice - kazala je za Faktor početkom januara dr. Emina Kurtagić -Pepić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo KS.
Brojke oboljelih od morbila i velikog kašlja rastu i za sada se, prema riječima ministra zdravstva KS, dr. Enisa Hasanovića, ne razmišlja da se proglasi kraj epidemijama.
- Sve zavisi kakve ćemo brojke imati u narednom periodu. Mislim da je prethodna epidemija morbila formalno trajala tri godine. To nije toliko bitno, važno je da držimo situaciju pod kontrolom i da nemamo veliki skok oboljelih i teško bolesnih. Mislim da je za sada stanje pod kontrolom - kaže Hasanović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.