open-navfaktor-logo
search
Ministar Hasanović potvrdio
U KS od velikog kašlja oboljelo 111 osoba, proglašena epidemija
Početkom prošlog mjeseca u Kantonu Sarajevo proglašena je epidemija morbila
Autor: A. S.
15.03.2024. u 16:54
get url
text
Veliki kašalj se javlja kao posljedica pada broja imunizirane djece
Veliki kašalj se javlja kao posljedica pada broja imunizirane djece
U Kantonu Sarajevo 12. marta proglašena je epidemija pertussisa (veliki kašalj), potvrdio nam je Enis Hasanović, ministar zdravstva Kantona Sarajevo.
Uslijedilo je to nakon što je stigao pozitivan odgovor od Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH.
Prema riječima Hasanovića, do danas je u KS od morbila oboljelo 400, a od velikog kašlja 111 osoba.
Početkom prošlog mjeseca u Kantonu Sarajevo proglašena je epidemija morbila.
- Veliki kašalj se javlja kao posljedica pada broja imunizirane djece DTPa četverovalentnom, odnosno petovalentnom vakcinom. Zasad je tako, nadam se da će i ostati, najveći problem je kad obole mala djeca i trudnice - kazala je za Faktor početkom januara dr. Emina Kurtagić -Pepić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo KS. 
Dodala je kako se veliki kašalj dokazuje antigenski, a serologija je dosta skupa.
- PCR test se radi u toku, a serologija nakon preležane bolesti.
Kod oboljelih se na početku javljaju iscjedak iz nosa i očiju i blago povišena temperatura i kašalj, koji se kasnije pojačavaju kako bolest napreduje.
Pojavljuju se karakteristični napadi kašlja, praćeni iznenadnim dubokim dahom i zvukom nalik na podrigivanje. Napadi kašlja su najčešći noću, a prati ih, kaže epidemiologinja, i povraćanje.
- Zarazne bolesti se javljaju ciklično, naročito u sredinama koje imaju problema sa imunizacijom. Situacija je još pod kontrolom u KS, ali sve dok ne bude kazni za one koji nisu imunizirani, možemo očekivati i povećanje broja oboljelih i epidemije - navela je Kurtagić -Pepić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.