open-navfaktor-logo
search
Podaci Zavoda
U Federaciji prvom dozom vakcinisano 17,46 posto stanovništva, a revakcinisano više od deset posto
U Federaciji prvom dozom vakcina protiv koronavirusa vakcinisano je 17,46 posto stanovništva, dok je revakcinisano nešto više od deset posto, rekao je Siniša Skočibušić, vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH na sastanku koji je jučer održan u Sarajevu.
02.09.2021. u 16:17
get url
text

Sastanku su prisustvovali predstavnici Vlade FBiH, kao i kantonalni premijeri i ministri zdravstva.

Skočibušić je govoreći o vakcinisanju stanovništva u Federaciji BiH, istakao da se kasni s tim procesom zbog čega je potrebno motivirati što je moguće veći broj ljudi. Naglasio je da postoji dovoljan broj vakcina koje se redovno distribuiraju, a u protekla dva mjeseca udvostručio se broj vakcinisanih, ali predstoji još mnogo toga da se radi kako bi se još više ljudi vakcinisalo. Trenutno je prvom dozom vakcinisano 17,46 posto stanovništva, dok je obje doze vakcine primilo nešto više od 10 posto, a u pitanju su oni koji su se vakcinisali unutar zdravstvenog sistema Federacije BiH.

Istakao je i da se zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom, kao i broja hospitaliziranih moraju unaprijediti mjere i učiniti da se vakciniše što više stanovništva.

Iznio je podatak da je trenutno 10 posto hospitaliziranih primilo dvije doze, dok 90 posto hospitaliziranih nije vakcinisano.

Kada su u pitanju druge zemlje koje ublažavaju mjere, Skočibušić kaže da se radi o zemljama koje imaju više od 90 posto vakcinisanog stanovništva, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.