open-navfaktor-logo
search
Završene provjere
U bunaru u Brčkom nisu pronađeni posmrtni ostaci
U brčanskom naselju Meraju jučer oko 17 sati završene su provjere bunara za koji je postojala prijava da krije posmrtne ostatke bošnjačkih žrtava iz protekle agresije na BiH.
06.10.2023. u 11:34
get url
text

VEZANI TEKST - Informaciju dala vlasnica: U toku pretraga bunara u dvorištu u Brčkom, sumnja se da krije posmrtne ostatke

Kako je potvrđeno iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, provjere nisu dale rezultat, odnosno nisu pronađeni posmrtni ostaci žrtava.

Tokom rada u srijedu i četvrtak veliki broj građana se zaustavljao tražeći informaciju više o mogućem pronalasku posmrtnih ostataka.

Na mjesto događaja su dolazili i članovi porodica u nadi da će biti pronađeni posmrtni ostaci njihovih najmilijih za kojima tragaju već tri decenije.

Provjera bunara urađena po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uz asistenciju lokalne policije i pripadnika Odjela za javnu bezbjednost Brčko distirkta Bosne i Hercegovine. Radove provjere bunara su radili službenici Komemorativnog centra iz Tuzle.

Provjere su pokrenute nakon što je vlasnica parcele koja ne živi u BiH prijavila Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) postojanje informacija da su neke od žrtava bačene u bunar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.