open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na slavne dane
U Bihaću obilježena 31. godišnjica formiranja 5. korpusa ARBiH: Moramo, i kad spavamo, žmiriti na jedno oko
U Bihaću je danas obilježena 31. godišnjica od formiranja 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.
20.10.2023. u 14:53
get url
text

{$galerijaFotografija}

Delegacije kantona, gradova i općina položile su cvijeće su mezarluk prvog ministra vanjskih poslova RBiH Irfana Ljubijankića, zatim na gradska mezarja i groblja, spomen-obilježja, a u okviru posjete kasarni "Adil Bešić" otvorena su i vrata Odjeljenja muzeja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Održana je i svečana akademija na kojoj su među prisutnima bili ministar odbrane BiH Zukan Helez, kao i njegov prethodnik Sifet Podžić, koji su istaknuli potrebu očuvanja sjećanja na sve one koji su živote dali za odbranu Bosne i Hercegovine.

- Danas na dostojanstven i vrlo značajan način odajemo počast onima koji su dali svoje živote za ovu zemlju, svojom krvlju natopili njene temelje i koji su nadljudskim naporima oslobodili najveći dio Bosanske krajine. Moramo baštiniti sjećanje na te slavne dane kada smo bili primorani da se branimo od agresije - prisjetio se Esad Bašagić, ministar za pitanja boraca i RVI u Vladi Unsko-sanskog kantona.

Peti korpus bio je jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji RBiH, a odlukom Predsjedništva formiran je 21. oktobra 1992. godine. Zbog izrazito teških uvjeta pri kojima je nastao i djelovao, kao i ostvarenih rezultata, smatra se jednim od najboljih i najslavnijih u Armiji RBiH. Njegovi komandanti tokom rata bili su generali Ramiz Dreković i Atif Dudaković.

- Bitno je da njegujemo kulturu sjećanja, da pričamo mlađim generacijama u kakvim uvjetima su se borili naši borci, u kakvom okruženju i na kraju uprkos svemu - opstali. Opstali smo na ovom području, ali gledajući šta se dešava u svijetu, nikad čovjek nije siguran da se zlo ponovo neće desiti. Pokušavaju nam ponovo nametnuti granice unutar Bosne i Hercegovine i zato uvijek moramo, i kad spavamo, žmiriti na jedno oko - poruka je Hamdije Abdića, komadanta 502. viteške brigade iz sastava 5. korpusa.

Komanda korpusa koji je imao 618 oficira, 829 podoficira i skoro 9.000 vojnika nalazila se u Bihaću.

- Samo činjenicama i istinom možemo dokazati ko je činio zločine na teritoriji Bosne i Hercegovine i ko ju je oslobađao. Dovoljno govori to što mi u Armiji RBiH nismo imali koncentracione logore. Ko je i bio zarobljen, bio je zarobljen u zajedničkim zatvorima u kojima su bili i pripadnici Armije koji su se ogriješili o vojna pravila. U vremenu koje nam dolazi moramo gajiti patriotsko promišljanje i ne smijemo dozvoliti da državu, za koju su mnogi živote dali, danas neko proda - istakao je Almir Tutić iz Fondacije za istraživanje ratnih zločina nad civilnim stanovništvom Bosanske Krajine.

Tri brigade su kraj ratnih dejstava dočekale sa počasnim nazivom slavne (501, 503. i 511.), a dvije kao viteške - 502. bihaćka i 505. bužimska brigada.

AA-20231020-32465340-32465311-U_BIHACU_OBILJEZENA_31_GODISNJICA_FORMIRANJA_5_KORPUSA_ARBIH.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.