open-navfaktor-logo
search
Nova praksa
Tuzlanski kanton: Umjesto 14, učenici će na eksternoj maturi polagati samo tri predmeta
Vlada Tuzlanskog kantona zadužila Ministarstvo obrazovanja i nauke TK da, u saradnji sa Pedagoškim zavodom TK, izmjeni propise na način da se polaganje eksterne mature u osnovnim i srednjim školama, umjesto dosadašnjih 14 predmeta, svede na polaganje ispita iz tri predmeta.
07.12.2023. u 16:04
get url
text
Ministar Ahmed Omerović
Ministar Ahmed Omerović

- Polagat će se eksterna matura iz bosankog jezika, matematike i prvog stranog jezika. Eksternu maturu je Bosna i Hercegovina preuzela međunarodnim dokumentima te struka smatra da je ona veoma važna za daljnje napredovanje obrazovnog sistema. Naša matura je priznata u nekoliko evropskih zemalja - kaže Ahmerd Omerović, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Također, dodaje Omerović, definirano je i da će Pedagoški zavod TK za pomenuta tri predmeta pripremiti katalog pitanja, koji će biti dostupan na web stanici Zavoda do kraja mjeseca.

- Pitanja prilikom polaganja eksterne mature bit će isključivo iz tog kataloga. Sav postupak provođenja eksterne mature ostat će isti uz reduciran broj predmeta - naglasio je Omerović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.