open-navfaktor-logo
search
Sud odlučuje
Tužilaštvo traži produženje pritvora Adnanu Ćatiću, odbrana mjere zabrane
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je produženje pritvora Adnanu Ćatiću, osumnjičenom za organizovanje terorističkih grupa, odnosno učestvovanje na stranim ratištima, dok je njegova odbrana zatražila određivanje mjera zabrane.
11.01.2024. u 14:22
get url
text

VEZANI TEKST - Povratnik iz Sirije Adnan Ćatić tvrdi da je radio u školi i nije učestvovao na ratištima

Tužilac Dubravko Čampara je, obrazlažući zahtjev za produženje pritvora u trajanju od mjesec dana, naveo kako tužilačka istraga protiv Ćatića traje niz godina, kao i protiv mnogih koji su u Siriju otišli nakon 2012. godine i pridružili se različitim terorističkim grupama.

Podsjetio je kako je Ćatić u BiH stigao u novembru prošle godine, kada je uhapšen, te da je protiv njega 5. januara podignuta optužnica, o čemu je Detektor pisao ranije. Kao dodatni razlog za produženje pritvora naveo je i zahtjev sudije za prethodno saslušanje da zatraže produženje pritvora, jer mu je za razmatranje optužnice potrebno više od zakonski predviđenih osam dana.

Govoreći o posebnim pritvorskim zahtjevima, tužilac je podsjetio kako sumnjaju da se Ćatić pridružio terorističkoj organizaciji "Džabrat Al Nusra", da je tamo boravio osam godina, prošao vojnu obuku i obuku za snajperistu, te ratovao u Siriji. Kazao je kako pritvor traže jer nisu sigurni u njegovu deradikalizaciju, te da nije jedini koji se vratio sa stranih ratišta prošle godine, što u trenutnoj geopolitičkoj situaciji zabrinjava jer je riječ o osobama koje znaju rukovati oružjem i poznaju ljude koji im mogu pomoći da napuste državu.

Ćatiću, koji je sredinom novembra uhapšen na osnovu potrage raspisane od Državne agencije za istrage i zaštitu, optužnicom se na teret stavlja da je 1. jula 2013. napustio BiH sa Aerodroma Sarajevo, otišao u Tursku i zatim ilegalno prešao u Siriju. Tamo se priključio terorističkoj organizaciji "Džabrat Al Nusra", koja djeluje na području Sirije i koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda proglasilo terorističkom organizacijom. U ovoj organizaciji, navodi se, djelovao je na formacijskom mjestu snajperiste.

VEZANI TEKST - Osumnjičen za terorizam: Određen pritvor povratniku iz Sirije Adnanu Ćatiću

Branilac Senad Dupovac je rekao kako Tužilaštvo nije navelo tačan datum kada je njegov branjenik otišao u Siriju, te je ustvrdio da je on to uradio prije nego su ISIL i "Džabrat Al Nusra" proglašeni terorističkim organizacijama. Dodao je kako Ćatić jeste bio u Siriji, ali da nema dokaza da je prošao vojnu obuku i učestvovao u ratnim dejstvima, kao i da bi bio ranije uhapšen u Turskoj, gdje je boravio više od dvije godine, da su navodi iz optužnice tačni.

- Da je on terorista, Turci bi ga uhvatili - dodao je Dupovac pojašnjavajući da je Ćatić samovoljno došao u BiH, jer mu je istekao pasoš, a ne u lisicama.

Dupovac je naveo i kako je njegov branjenik sam kupio kartu i došao u BiH, zbog čega smatra da ne postoji bojazan da će pobjeći iz naše zemlje, kao i da ranije nije kažnjavan niti je počinio neko krivično djelo.

Zbog ovih razloga Odbrana je zatražila da Ćatiću budu određene mjere zabrane napuštanja i promjene mjesta prebivališta, kao i policijska provjera njegovog statusa nasumično, dva puta dnevno.

Ovom prijedlogu Tužilaštvo se usprotivilo.

Sud BiH će naknadno donijeti odluku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.