open-navfaktor-logo
search
Odlična saradnja
Turska firma ASFAT realizovala ugovor o održavanju tenkova i oklopnih transportera OSBiH
Prigodnom ceremonijom u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je  u nazočnosti zamjenika ministra obrane BiH za politiku i planove Slavena Galića, ambasadora Republike Turske u BiH Sadika Babüra Girgina i načelnika Zajedničkog stožera OSBiH general-pukovnika Senada Mašovića, obilježena realizacija ugovora o održavanju oklopnih transportera i tenkova OSBiH.
18.10.2023. u 22:35
get url
text
Slaven Galić, Turska firma ASFAT, ugovor
Slaven Galić, Turska firma ASFAT, ugovor

Prema ugovoru o nabavci pričuvnih dijelova i usluzi održavanja oklopnih transportera i tenkova OSBiH, turska fimra vojnopomorske industrije ASFAT iz Ankare, popravila je prva četiri američka tenka M-60A3 i četiri američka oklopna transportera M-113A2 te dostavila pričuvne dijelove za preostalih 16 tenkova i 16 transportera istog tipa.

Uporedo s radovima na popravci ovih sredstava u kasarni OSBiH "Dubrave" kod Tuzle, stručnjaci ASFAT-a proveli su i obuku pripadnika OSBiH za održavanje ovih sredstava, te su pripadnici OSBiH sada potpuno osposobljeni samostalno nastaviti rad na dovođenju i preostalih tenkova i transportera ovog tipa u operativno stanje. U ranijem periodu, predstavnici firme ASFAT obavili su defektažu svih tenkova i transportera, temeljem čega su dopremili sve potrebne pričuvne dijelove, neophodna ulja i maziva.

Ceremoniji su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za nabavku i logostiku Borislav Jezeraškić i glavni direktor firme ASFAT Esad Akgun.

Uz potpisivanje dokumenta o realizaciji ugovora s turskim vojnim izaslanikom u BiH brigadirom Mustafom Sitkijem Tatarom, zamjenik ministra Galić naglasio je da je potpora Republike Turske na eurotlantskom putu BiH izuzetno značajna. Posebno je istaknuo potporu u školovanju kadeta i pripadnika OSBiH u Turskoj, s naglaskom na obuku pilota helikoptera i instruktora letenja OS BiH.

- Vjerujem kako će se ovakav vid odlične saradnje nastaviti i na ostalim poljima koja ubrzavaju put BiH ka euroatlantskim integracijama, i koja jačaju obrambene sposobnosti naše zemlje -zaključio je Galić.

Turski ambasador Girgin i general Mašović u svojim su prigodnim obraćanjima istaknuli da ovaj projekt i turska pomoć simboliziraju snagu i neraskidivost veza BiH i Turske.

Ugovor između MO BiH i turske firme ASFAT iznosio je 2.272.568 dolara, što je najveća investicija u održavanje borbene tehnike OSBiH do sada. Navedena sredstva donirala je Vlada Republike Turske.

Predstavnici firme ASFAT izrazili su zadovoljstvo organizacijom realiziranih aktivnosti, kao i profesionalnim odnosom pripadnika OSBiH. Dovođenjem u stanje pune operativnosti 20 tenkova i 20 transportera, OSBiH će značajno podići borbenu spremnost za izvršenje svoje misije, shodno Zakonu o odbrani BiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane.               

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.