open-navfaktor-logo
search
Inspektori na terenu
Trgovci koji su digli marže za osnovne životne namirnice kažnjeni sa 20.000 KM
Nakon stupanja na snagu odluke o kontroli cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, kantonalni tržišno-turistički inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS su, s ciljem zaštite interesa potrošača, te stabilizacije tržišnih prilika, intenzivirali inspekcijske nadzore.
27.10.2023. u 11:34
get url
text

VEZANI TEKST - Cijene i dalje "divljaju", trgovački lanci lako plate kazne, ograničavanje marži ne donosi rezultat

Od 12. oktobra inspektori provjeravaju da li se trgovci pridržavaju ograničenja marži za 15 osnovnih namirnica.

Kako su za Faktor kazali iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, prilikom inspekcijskih nadzora u fokusu su sva privredna društva i druga pravna i fizička lica koja proizvode i obavljaju trgovinu naveliko i trgovinu namalo.

- Prema izvještaju Inspektorata tržišno-turističke inspekcije zbog nepridržavanja marži za osnovne životne namirnice i osnovne higijenske potrepštine u proteklom periodu izvršeno je 53 inspekcijska nadzora, a izdata su 32 prekršajna naloga u ukupnom novčanom iznosu od 19.750,00 KM.

Istakli bi da je Federalno ministarstvo trgovine dostavilo ovom organu pojašnjenje pojma propisane maksimalne marže za naftne derivate koje nam je bilo od iznimne važnosti u postupanju - kazali su nam iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Podsjećaju da je odluka o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utrvđivanjem maksimalne visine marži, koja je usvojena na sjedinici Vlade FBiH 04. novembra na snazi do kraja 2023. godine i da će kantonalni tržišno-turistički inspektori nastaviti vršiti nadzore u cilju kontrole primjene odluke od subjekata nadzora.

Kako saznajemo, Federalno ministarstvo trgovine uputilo je Vladi Federacije prijedlog izmjena Zakona o kontroli cijena, a kojima se predviđa pooštravanje kazni, između ostalih, i za  trgovce koji se ne pridržavaju ograničenja marži.   

Podsjetimo, za ovih 15 namirnica Vlada FBiH je ograničila maržu do kraja godine: pšenično brašno tip 500, pet i 25 kilograma, hljeb polubijeli pšenični 100 posto od 400 i više grama, jestivo suncokretovo ulje od litar, so od kilogram, šećer kristal bijeli od kilogram, makaroni 400 grama, riža dugo zrno 800 grama, litar UHT kravlje mlijeko od 2,8 posto mliječne masti, pakovanje bez čepa, jogurt od litar 2,8 posto mliječne masti. Među proizvodima obuhvaćenim ovom odlukom su i biljni margarin 250 grama, svježa konzumna jaja M klase 30 komada, cijelo pile u kesi kilogram, svježa juneća rebra s kostima kilogram, deterdžent za veš u prahu tri kilograma i deterdžent za suđe tečni litar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.