open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Trebao se treći put naći u NSRS-u: Vlada RS-a povukla Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini
Vlada RS-a povukla je sa dnevnog reda sutrašnje sjednice Narodne skupštine RS-a, Prijedlog Zakona o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti, potvrđeno nam je u kabinetu predsjednika NSRS-a Nenada Stevandića.
25.09.2023. u 12:50
get url
text

NSRS je trebao je sutra raspravljati o ovom prijedlogu zakona koji je u gotovo identičnom tekstu već dva puta prošao skupštinsku proceduru, ali ga je potom suspendovao visoki predstavnik Christian Schmidt, a Ustavni sud BiH ga zatim proglasio neustavnim i stavio van snage.

U prijedlogu zakona, koji je povučen, navodi se da se njime reguliše svojina na nepokretnoj imovini koja služi kao sredstvo vršenja i sprovođenja javne vlasti, a koju koriste subjekti koji vrše tu vlast od potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

- Subjekti javne vlasti su Republika Srpska, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge javne službe čiji je osnivač RS, odnosno jedinica lokalne samouprave – stajalo je.

Narodna skupština RS-a je 10. februara 2022. godine prvi put usvojila Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti. Dan uoči stupanja na snagu ovog zakona, visoki predstavnik ga je suspendovao, a Ustavni sud BiH u septembru iste godine proglasio neustavnim i stavio van snage.

Zatim je u decembru u NSRS-u usvojen novi Zakon o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti, da bi u februaru ove godine Schmidt ponovo suspendovao i taj zakon, a Ustavni sud BiH u martu donio odluku kojom ga je stavio van snage.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.