open-navfaktor-logo
search
Skupština TK
Traži se rješenje: Šta da rade roditelji koji moraju na posao, a nemaju kome ostaviti djecu?
Potpredsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Boris Krešić najavio je danas mogućnost da kod svojih kuća ostanu roditelji koji imaju zasnovan stalni radni odnos, a djeca zbog obustave rada ne mogu ići u škole i vrtiće.
13.03.2020. u 19:02
get url
text
Boris Krešić, potpredsjednik Skupštine TK
Boris Krešić, potpredsjednik Skupštine TK

U Tuzlanskom kantonu od jučer, po naredbi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, nema nastave u osnovnim i srednjim školama, a zabranjen je i rad vrtića, pa neke porodice gdje oba roditelja rade već danas imaju problem gdje ostaviti malu djecu.

- Nije preporučljivo da djecu čuvaju nene i djedovi jer se radi o populaciji posebno ugroženoj koronavirusom. Radimo na zakonskoj mogućnosti da bi roditelji ostali kod kuće sa svojom djecom. Istovremeno apelujemo na Krizni štab FBiH i TK, da najkasnije do ponedjeljka pronađu neko rješenje, a da isto pravilo važi za državni i privatni sektor - rekao je danas Krešić.

On je istakao da Zakon o radu ne poznaje ovakvu situaciju, da škole i vrtići ne rade, a da nije proglašeno vanredno stanje.

- Moramo samo odrediti dobnu granicu djece s kojom roditelji mogu ostajati. Dakle, ne radi se samo o djeci iz vrtića, nego i o osnovcima. Konačnu odluku bi trebao donijeti Krizni štab FBiH jer su oni donijeli Zakon o radu, ali nije zgoreg ni da reagira Kantonalni štab - rekao je Krešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.