open-navfaktor-logo
search
Ispred zgrade Vlade KS
Traže smjenu Vranića: Hiljade zdravstvenih radnika 5. septembra izlaze na proteste, dva dana poslije generalni štrajk
Istekli su svi rokovi koje je imala Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo zdravstva kojim bi se spriječili protesti i generalni štrajk više od 8.000 radnika u zdravstvu najavljeni za narednu sedmicu.
28.08.2023. u 21:40
get url
text

Kako je za Faktor potvrdio Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, protesti će biti održani 5. septembra od 13.30 do 15 sati ispred zgrade Vlade KS, a generalni štrajk počet će dva dana kasnije.

Dodaje da zdravstveni radnici imaju podršku i velikog broja boračkih udruženja koja će im se pridružiti na protestima.

Urušavaju javni zdravstveni sistem u KS

- Sve procedure su završene, sutra počinje potpisivanje sporazuma sa menadžmentima javnih zdravstvenih ustanova koje smo obišli. Sve je dobro pripremljeno i u ovom trenutku mogu kazati da je većina članstva spremna za proteste i štrajk. Mi ćemo o svemu tome javnost upoznati i na sutra zakazanoj press konferenciji i iznijeti građanima kako su tekli pregovori sa pregovaračkim timom Vlade KS. Zdravstveni radnici godinama pokušavaju ukazati šta ne valja u zdravstvu i na nerad Vlade KS i resornog ministarstva, na čelu sa ministrom Harisom Vranićem, te njihovom odnosu prema sindikatima uposlenih u zdravstvu - navodi Sadiković.

 

Senad Sadiković

Oduku da izađu na proteste i stupe u generalni štrajk zdravstveni radnici donijeli su nakon, kako kažu, višemjesečnog ignoriranja vlasti u KS da im se poveća neto satnica, koja u ovom trenutku iznosi 2,76, na 3,28 KM.

 VEZANI TEKST - Vlast ih ignoriše: Veliki protest zdravstenih radnika u KS 5. septembra, najavljuju i generalni štrajk

No to je samo jedan njihov zahtjev. Zdravstveni radnici traže da se pod hitno raspišu potrebne specijalizacije, da se poboljša usluga u zdravstvu, primi potreban kadar i zdravstvene ustanove prepuste struci, odnosno onima koji ih znaju voditi, a ne strankama i politici. Traže i da se uvedu normativi u zdravstvu kako bi se znalo šta i koliko ko radi.

Budžet Zavoda Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS za 2023. iznosi 583 miliona KM, plus, kako kaže Sadiković, 130.500.000 maraka do sada akumuliranih sredstava.

- Oni su sa sredstvima kojima raspolažu u prethodnim mjesecima mogli napraviti da sve procedure prema pacijentima budu ispoštovane, da se primi nedostajući kadar u pojedinim zdravstvenim ustanovama koji je neophodan u njihovom daljem radu. Vranić nema volje da bilo šta popravi, njegov je stav da nam da nulu i da javno zdravstvo uništi. Prozivanje zdravstvenih radnika da su krivi za lošu zdravstvenu uslugu u KS nije tačno. Istina je da su menadžmenti i resorno ministarstvo dužni da naprave organizaciju rada kako bi sve bolje funkcionisalo. Menadžment JU Dom zdravlja KS potpisao je Pravilnik o radnom vremenu, a sada se žale na ono što su sami odobrili - ističe Sadiković.

Sva tri sindikata u zdravstvu (Sindikat radnika u zdravstvu, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije i Strukovni sindikat medicinski sestara i tehničara), dala su podršku protestima i generalnom štrajku.

Elvedin Vatreš, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara KS, kaže kako je povećanje satnice neminovnost.

- Imamo situaciju da je ZZOKS iz prošle u ovu godinu prebacio oko 95 miliona KM, što ne smije biti urađeno u jednoj ustanovi kao što je Zavod, plus sredstva koja su se akumulirala u prethodnim mjesecima, što je oko 130 miliona KM. Dakle, novca ima - naglašava Vatreš.

 Elvedin Vatreš

Sadiković kaže kako "Vlada i resorno ministarstvo imaju jako loš dijalog sa sindikatima".

- Imali su vlast, vrijeme, ogromna sredstva, sve su mogli davno riješiti samo da su htjeli. U posljednje vrijeme NiP i Naša stranka dali su neke konkretne prijedloge, ali SDP, čiji kadar vodi Ministarstvo zdravstva, niti ima prijedlog, niti rješenje. Vranić je svim menadžmentima javnih zdravstvenih ustanova u KS okrenuo leđa, nema s njima nikakvu saradnju, iako se oni bore da organiziraju bolju uslugu za pacijente. Ministarstvo to ne dozvoljava i neće da sarađuje. Konkretno govorim u KCUS-u, Općoj bolnici te još nekim manjim zdravstvenim ustanovama. On ne želi nikakvo poboljšanje u zdravstvu, njegov je cilj da što više razvuče pregovore. Najbolja potvrda toga je činjenica da su sindikati početkom godina predali zahtjev, a pregovarački tim Vlade formiran je tek pet mjeseci poslije. Za osam mjeseci imali smo samo tri sastanka - navodi Sadiković.

Vatreš se osvrnuo i na prošlosedemično potpisivanje ugovora za "deficitarne usluge" za koje postije liste čekanja između ZZOKS i osam privatnih ustanova.

 VEZANI TEKST - Sadiković: Zašto se čekalo mjesecima, na tenderu su prošli privatnici koje je Vranić odredio

Ovim su pozvani svi zdravstveni osiguranici, koji na određene zdravstvene usluge u javnim ustanovama čekaju više od 90 dana, da ih mogu uraditi kod privatnika.

Zavod je za tu svrhu izdvojio 2.247.990,00 maraka.

Vatreš pak kaže kako se u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", gdje on radi, nijedna navedena pretraga ne čeka duže od 90 dana.

- Podaci sa kojima raspolažemo govore da uposleni u Općoj bolnici u roku od 90 dana uspijevaju završiti sve preglede (CT, magnetna rezonanca, ultrazvuk...). Ovo je samo još jedan spin koji razvlači situaciju. Nisam sretan što to kažem, ali ovim potezom radi se na urušavanja javnog zdravstvenog sistema u KS - ističe Vatreš.

Od javnih ustanova uzimaju novac

Istog stava je i Sadiković koji kaže kako "Vranić mjesecima poslije, nakon što je u septembru prošle godine na sva zvona najavio rješavanje listi čekanja, potpisuje ugovore sa privatnim ustanovama za deficitarne usluge".

- Ovakvim potezom ministar želi samo "ušminkati" zdravstvo u KS, a ne stvarno poboljšati stanje u njemu. Daje novac privatnim ustanovama koje će onda same odabrati koje će procedure raditi, a pacijenti koji sebi neće moći priuštiti takva liječenja, i dalje će odlaziti u KCUS, Opću bolnicu od kojih je uzet novac. Mi ćemo sigurno na protestima i kroz generalni štrajk tražiti smjenu Vranića - napominje Sadiković.

Iz sindikata upozoravaju kako će se ovaj generalni štrajk razlikovati od prethodnih jer će obuhvatiti kompletno zdravstvo u KS.

- Žao mi je svih građana, ali zdravstveni radnici nemaju druge opcije. Ispred svake ustanove bit će postavljeni trijažni punktovi u kojima će raditi najiskusniji ljekari i tehničari. Primat će se samo hitni slučajevi, sve će drugo čekati. Neće raditi ni ekonomski niti pravni sektor, a to znači da neće biti tendera, ali ni obračuna i isplate plaća. Ne sviđa mi se sve ovo, ali mi smo primorani - zaključuje Vatreš.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.