open-navfaktor-logo
search
Borba za 4. delegata
Tajna bijele koverte koju je vidio Salkić i slike listića u Nikšićevom mobitelu
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na vanrednoj sjednici održanoj 5. decembra proglasila je važećim glasački listić kojeg je 1. decembra Komisija za izbor i imenovanja Narodne skupštine Republike Srpske proglasila nevažećim.
07.12.2022. u 20:28
get url
text

VEZANI TEKST - Borenović: Nikšićeva fotografija nastala je u Dodikovom kabinetu, to je tuđi glasački listić

Pet članova CIK-a je glasalo za ovu odluku, dok su dva bila protiv. 

Pravni tim SNSD-a danas je dostavio žalbu Apelacionom vijeću Suda Bosne i Hercegovine na ovu odluku, a spremili su i krivične prijave protiv pojedinih članova CIK-a, za koje tvrde da su glasali nezakonito.

Konačnu odluku donosi Apelaciono vijeće. Ako žalba bude odbačena, onda će se žrijebanjem u CIK-u odlučiti da li će četvrti delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta BiH pripasti SNSD-u ili će kuglica donijeti sreću PDP-u, te će i ova stranka uz SDS dobiti svog delegata, čime će se izbiti kontrolni paket iz ruku lidera SNSD-a.  

A do tada pljušte optužbe i prozivke na sve strane. Ko je izdao, ko je dao Miloradu Dodiku četvrtog delegata, ko je za koga glasao, ko je s kim trgovao... 

Ono što se zna jedino sa sigurnošću, jeste da je zastupnik SDA Ramiz Salkić glasao za PDP, kako SNSD ne bi dobio četvrtog delegata, a to je bila i jasna poruka Kolegija SDA. Salkić je čak poručio da što se njega tiče glasanje u NSRS-u može biti i javno. 

- Dobro bi bilo da mi u Pokretu za državu nađemo način i dokažemo kako smo glasali. Postoje jasni i transparentni kontakti i određenih zastupnika sa SNSD-om, što pokazuje da neće glasati tajno kako govore javno. Samo dokazano može biti pouzdano da se tako i desilo, a sve ostalo može biti lijepa priča za javnost i skidanje tereta odgovornosti - poručio je Salkić nekoliko sati prije glasanja. 

VEZANI TEKST - Salkić: Šta je predsjednik Kluba SNSD-a radio u kancelariji sa zastupnicima SDP-a prije glasanja za izbor delegata?

Nebojša Vukanović, zastupnik u NSRS-u optužio je predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića i dva zastupnika ove stranke u Pokretu za državu, Sašu Grbića i Andreu Gajić, da su Dodiku svojim glasanjem omogućili da ima četiri delegata.  

Na Vukanovićeve optužbe reagirao je Nikšić. On je tokom gostovanja na TVSA voditeljici pokazao mobitel. 

- Da budem potpuno jasan, mi nismo draga srca glasali za opoziciju u RS-u, i pokazalo se da je ona nejedinstvena, pokazalo se da se oni ne mogu međusobno dogovoriti. Nije normalno da od dvije liste opozicije, jedna dobije 16 glasova, a druga 11 i da jedan bude nevažeći. Kad saberete to, to je ravno 28 glasova, sa dva glasa SDP-a i jednim glasom SDA. Pošto sam znao s kim imamo posla, mi smo se osigurali i imamo dokaze za koga su glasali zastupnici SDP-a. Nikad na televiziju ne nosim mobitel, ali evo sada pogledajte dokaz - rekao je Nikšić. 

Famozni dokaz vidjela je samo voditeljica TVSA. 

Ako postoje slike kako su glasali zastupnici SDP-a u NSRS-u, a zakonom je zabranjeno slikanje, onda su počinili krivično djelo. Nikšić pokazivanjem u javnosti rezultata potencijalnog krivičnog djela, jer se još uvijek ne zna šta je u mobitelu i šta je vidjela jedino voditeljica, afirmira i stimulira činjenje krivičnog djela.

S druge strane, ako je sve to "politički blef", onda predsjednik SDP-a grubo obmanjuje javnost, te samo potvrđuje da je imao dogovor sa Dodikom. 

VEZANI TEKST - CIK odlučio većinom glasova: Sporni listić iz NSRS-a ipak je važeći, SNSD nema četiri delegata u PSBiH

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović tvrdi da je u sali NSRS-a bilo nemoguće slikati, a da to ne vide zastupnici koji su sjedili u prvim redovima.  

A onda u svemu tome pojavljuje se misteriozna bijela koverta, koju je na stolu Kluba Pokreta za državu nakon razgovora sa Grbićem i Gajić iz SDP-a ostavio predsjednik Kluba zastupnika SNSD-a Igor Žunić, a vidio ju je Salkić. Zbog čega su za zastupnika SDA tokom razgovora ove trojke, bila zatvorena vrata zajedničkog im kluba? 

Zastupnik PDP-a u NSRS-u Milanko Mihajilica pitao je "kako nikome nije palo na pamet da traži da tužilaštvo izuzme telefon Nermina Nikšića i ispita ko mu je poslao fotografiju glasačkog listića, te da li je autentična ili montirana i ko je još u tome učestvovao". 

- Nije im palo na pamet da traže objašnjenje slučaja "bijele koverte" koja je ostala nakon sastanka iza zatvorenih vrata šefa Кluba zastupnika SNSD-a sa zastupnicima SDP-a kada zastupnik Pokreta za državu, Ramiz Salkić nije mogao pristupiti prostorijama kluba čiji je član - rekao je Mihajlica. 

VEZANI TEKST - SNSD spremio žalbu na odluku CIK-a BiH i krivične prijave protiv pojedinih članova

O bijeloj koverti govorio je i Vukanović. 

- U kancelariji je zatekao dvoje zastupnika SDP-a BiH, Sašu Grbića i Andreu Gajić, koji su tajno razgovarali sa Žunićem. Zanimljivo da je na stolu zatekao i bijelu kovertu, koju je Žunić ostavio zastupnicima SDP-a, koju su zaboravili da sklone i ponesu jer ih je iznenadnim dolaskom omeo Salkić? Šta je bilo u koverti, i da li je Žunić donio prazan glasački listić sa pečatom, jer su mogli kopirati i odštampati stotine listića i udariti pečat, koji se nalazi kod predsjednika NSRS-a Nenada Stevandića, i tako zastupnicima SDP-a osigurati alibi, da fotografišu listić kao da su glasali za listu PDP-a, i tako izbjegnu gnjev javnosti u Federaciji BiH, jer su omogućili četvrtog delegata u Domu naroda SNSD-u i predali Dodiku u ruke ključeve države? - pita se Vukanović.

Dva dana prije sjednice na kojoj se glasalo za delegate za Dom naroda Parlamenta BiH, u Istočnom Sarajevu sastali su se Nikšić, Mijatović i Dodik. Javnost je ostala uskraćena za informaciju o čemu su to razgovarali, a nezvanično se može čuti da je upravo na tom sastanku pao dogovor o četvrtom delegatu.

Navodno je Nikšić tako za sebe kaparisao određene protuusluge u Klubu Srba Doma naroda Parlamenta FBiH, a time što je njegova zastupnica Gajić u NSRS-u predložila HDZ-ovca Marka Pandžu u Vijeće naroda RS koji je i izabran, upućeniji zaključuju da "ruka ruku mije", odnosno da se sve ovo realizira u skladu sa potpisanim sporazumom "Osmorke" i HDZ-a na koji je načelno pristao i SNSD. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.