open-navfaktor-logo
search
Godišnjica
Svečanost u Rajlovcu kod Sarajeva: Jake Oružane snage BiH trebaju biti interes svih građana i politika
Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine su nizom aktivnosti proteklih dana obilježili 18. godišnjicu svog postojanja, a centralna svečanost održana je danas na vojnoj lokaciji "Rajlovac" u Sarajevu, gdje je upriličeno svečano postrojavanje, organiziran taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme na upotrebi u OS BiH te demonstrirani određeni elementi operativnih sposobnosti OSBiH.
30.11.2023. u 14:10
get url
text

{$galerijaFotografija}

Uz prisustvo velikog broja zvanica i najviših predstavnika državnih i entitetskih organa i institucija, kao i predstavnika kulturnog, akademskog i vjerskog života u Bosni i Hercegovini i predstavnika vojno-diplomatskog kora, najboljim i najistaknutijim pripadnicama i pripadnicima OS BiH, kako pojedincima, tako i jedinicama, uručena su zaslužena priznanja, plakete i pohvale od strane ministra odbrane i načelnika Zajedničkog štaba OS BiH.

Svečanosti su prisustvovali i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović te ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Ponos BiH

Komšić je istakao da postojanje Oružanih snaga BiH nije važno samo sa vojnog aspekta, "već je ta važnost i političkog i sigurnosnog karaktera". Dodao je da će se u okviru svog političkog djelovanja uvijek zalagati za poboljšanje standarda pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

- Od prve do ove godišnjice sam imao priliku da pripadnike Oružanih snaga vidim na djelu u Bosni i Hercegovini i u misijama u Afganistanu, Iraku, kao i danas u nekim misijama širom svijeta. Svaki put su rukovodioci tih misija imali samo riječi pohvale za naše vojnike. Rekao sam to i njima, ja sam ponosan na njih. Ponosan sam jer su oni zaista jedan od boljih, ako ne i najbolji segment bosanskohercegovačkog društva. Oni pokazuju da u Bosni i Hercegovini možete napraviti velike stvari koje u ovakvim političkim okolnostima mogu biti ravna čudu - kazao je Komšić.

Naglasivši da Bosna i Hercegovina ima razloga da se ponosi svojim Oružanim snagama, Komšić je podsjetio na uspješne akcije koje su pripadnici OS BiH imali u okviru pomoći zemljotresima pogođenoj Republici Turskoj i poplavama pogođenoj Sloveniji.

- Sve ono što smo čuli od političke i vojne vlasti i Turske i Slovenije samo potvrđuje ove moje riječi - zaključio je Komšić.

Važna donacija Evropske unije

Resorni državni ministar Helez je istakao da nije tajna da su Oružane snage BiH nastale iz tri vojske koje su međusobno ratovale, a da je to danas integrisani faktor bh. društva.

- Danas imamo još jednu svečanost i slavlje, a to je donacija od Evropske unije u iznosu od 20 miliona eura vozila za pomoć Deminerskom bataljonu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. To su 34 vozila hitne pomoći i 34 specijalizirana vozila. Mi ćemo nastaviti sa osiguravanjem boljih uvjeta pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine - rekao je Helez.

Ističući kako Oružane snage Bosne i Hercegovine imaju više jedinica koje su po NATO standardima, Helez je posebno pohvalio Bataljonsku grupu lake pješadije koja je dobila najviše ocjene i svrstana u rang snaga NATO saveza. Dodao je i da Oružane snage Bosne i Hercegovine imaju svoje ocjenjivače koji mogu osjenjivati po NATO standardima.

- Posebno želim da čestitam ovaj jubilej pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga i građanima Bosne i Hercegovine s porukom da su Oružane snage simbol državnosti Bosne i Hercegovine i najveći integrativni faktor u Bosni i Hercegovini - naglasio je Helez.

Najkohezivniji element bh. društva

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović istakao je da su Oružane snage BiH u proteklih 18 godina djelovanja opravdale svrhu svog postojanja i da su pokazale da su najuspješnija reforma koja je provedena u BiH.

- Tokom 18 godina postojanja smo rasli i jačali. Mogu reći da je kruna svega onog što rade Oružane snage bilo prošlogodišnje ocjenjivanje Lake bataljonske grupe pješadije koja je ocijenjene od strane NATO da je u potpunosti borbeno spremna - istakao je Mašović.

Navodeći da su Oružane snage Bosne i Hercegovine i ove godine imale značajne aktivnosti u zemlji i inozemstvu, general Mašović je kazao je intencija da u svim jedinicama Oružanih snaga bude implementirano sve ono što podrazumijevaju NATO standardi.

Naglasivši da se Oružane snage suočavamo s problemima koje imaju od osnivanja, a koji prvenstveno proizilaze iz neadekvatnog budžetskog okvira, Mašović je rekao da se nada da će svi relevantni donosioci odluka shvatiti da investicije u Oružane snage predstavljaju investicije u državu Bosnu i Hercegovinu i bolju budućnost, sigurnost i bolji život.

Dodao je da Oružane snage Bosne i Hercegovine i dalje umnogome zavise od pomoći, prije svega iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Turske, ali da je konačno vrijeme da se ovisnost okonča.

- Jake oružane snage Bosne i Hercegovine trebaju da budu interes svih građana i svih politika i političara. Krajnje je vrijeme da se prestane s opstrukcijama u procesu jačanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine jer su one po mnogo čemu najkohezivniji element bosanskohercegovačkog društva, a mogu reći i najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine na domaćem i međunarodnom planu - poručio je Mašović.

Kao kruna obilježavanja ovog važnog jubileja večeras će u Domu OS BiH biti upriličena Svečana akademija u povodu 1. decembra – Dana OS BiH, gdje će prisustvovati najviši predstavnici državnog, entitetskog i drugih nivoa u BiH, kao i brojne druge zvanice iz različitih društvenih, javnih, kulturnih i drugih institucija.

AA-20231130-33068280-33068245-CENTRALNA_SVECANOST_POVODOM_18_GODISNJICA_OS_BIH_NAJKOHEZIVNIJI_ELEMENT_BH_DRUSTVA.jpg
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.