open-navfaktor-logo
search
Lokalni izbori 2020
Šutnja tužilaštava: CIK pokrenuo postupak utvrđivanja odgovornosti 623 člana biračkih odbora
Nakan izvršene analize rada biračkih odbora na Lokalnim izborima 2020. godine u Bosni i Hercegovini, Centralna izborna komisija BiH danas je pokrenula postupke utvrđivanja odgovornosti članova biračkih odbora zbog osnovane sumnje da su postupali suprotno odredbama Izbornog zakona BiH.
10.03.2022. u 13:35
get url
text

Kako je saopćeno iz CIK-a, pokrenuti su postupci protiv 623 člana biračkih odbora sa 131 biračkog mjesta iz četiri osnovne izborne jedinice i to: Bosanski Novi, Doboj, Srebrenica i Mostar.

- U konkretnim slučajevima radi se o postojanju osnovane sumnje da je došlo do najdrastičnijih kršenja Izbornog zakona BiH za koje je Centralna izborna komisija BiH ranije podnijela i krivične prijave nadležnim tužilaštvima jer je mišljenja da u tim slučajevima ima elemenata krivičnog djela. Obzirom da je od izbora prošlo više od godinu dana a da nema tužilačkih odluka, Centralna izborna komisija BiH je odlučila pokrenuti postupke uz napomenu ako u međuvremenu bude dizanja optužnica Centralna izborna komisija BiH će u tim slučajevima prekinuti postupke i dati prednost krivičnom gonjenju.

Na osnovu informacije da nadležna tužilaštva provode istražne radnje Centralna izborna komisija BiH danas je prekinula ranije pokrenute postupke utvrđivanja odgovornosti za 24 člana sa 7 biračkih mjesta iz 5 izbornih jedinica Gradačac, Teslić, Kakanj, Zavidovići i Bosanska Gradiška, a do donošenja konačne tužilačke odluke, saopćeno je iz CIK-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.