open-navfaktor-logo
search
Objavio dokument
Suljagić povukao paralelu: Čović kod Dodika - Karadžić i Boban u Grazu 1992.
Prisustvo predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS-a, direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić uporedio je sa sporazumom koji su u Grazu 6. maja 1992. godine potpisali osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić, kao predstavnik "srpske državne zajednice" i Mate Boban kao predstavnik "hrvatske nacionalne zajednice". 
01.02.2022. u 11:52
get url
text

Suljagić je na Twitteru objavio tekst sporazuma Karadžića i Bobana uz poruku: "Je l' Dragan danas putuje u Banju Luku? Pa, putuj igumane..."

 

Podsjećamo, teritorijalno razgraničenje kakvo su dogovorili Karadžić i Boban, trebalo je biti utemeljeno na granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine, tako da se nezavisna i međunarodno priznata država Bosna i Hercegovina podijeli na srpski i hrvatski dio.

Predstavnici legalnih institucija u Bosni i Hercegovini nisu učestvovali u dogovoru i planski nisu bili pozvani na pregovore.

Vodstva paradržavnih tvorevina su, u zajedničkom saopćenju, opisala to kao mirovni sporazum. Za Bošnjake tu nije bilo mjesta, a posljedice ovakve politike su bili genocid, zločini, etničko čišćenje Bošnjaka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.