open-navfaktor-logo
search
Pošli za Efendićem
Stranka za BiH zakazala Kongres u oktobru, pristupilo im pet vijećnika iz Novog Grada Sarajevo
Pet vijećnika Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo danas je prije sjednice Predsjedništva Stranke potpisalo pristupnice Stranci za Bosnu i Hercegovinu, nakon čega će Općinskom vijeću biti predat zahtjev za formiranjem kluba Stranke za BiH u OV Novi Grad.
26.05.2021. u 20:56
get url
text

Semir Efendić, v. d. predsjednika Stranke za BiH istakao je da je riječ o tri vijećnice iz Kluba SDA Elzi Gaković, Nejri Džanko i Editi Šandal, te dva nezavisna vijećnika Azemu Cviki i Mehmedu Karkelji.

- Nakon što su prilikom konstituisanja Općinskog vijeća u Novom Gradu bili dio većine opredijeljene za podršku rada načelnika, ovi vijećnici su na neki način kažnjeni od svojih stranaka. Azem Cviko je isključen iz Saveza za bolju budućnost, a slično je i sa Mehmedom Karkeljom koji je bio predsjednik Općinskog odbora Platforme za kongres - kazao je Efendić, saopćila je Stranka za BiH.

Elza Gaković, vijećnica u OV Novi Grad u tri mandata, smatra da djelovanje izabranih zvaničnika prioritetno mora biti u službi građana i da je to jedan o razloga zašto je odabrala Stranku za BiH.

- Na ovaj korak odlučila sam se prvenstveno jer smatram da onako kako je Novi Grad imao svijetlu budućnost svog razvoja dolaskom načelnika Efendića, takvu budućnost će sigurno imati i Bosna i Hercegovina, ali i Stranka za BiH - kazala je.

Nejra Džanko istakla je da se kontinuitet u njenom radu neće promijeniti, te da će nastaviti raditi za dobrobit građana.

- Ono što je mene kao mladu osobu potaklo da se aktivnije angažiram u politici, kao i strukturama SDA, jeste zapravo rad načelnika i njegovi rezultati koje je postizao u prvom mandatu. Sam način rada i atmosfera koju je stvarao oko sebe, u meni je izazvala želju da budem dio takvog tima. Ponosna sam što sam bila dio novogradske SDA koja je u izazovnim vremenima davala najbolje rezultate. Sada smatram da veći doprinos mogu dati kao dio tima koji će pratiti rad načelnika Općine Novi Grad Sarajevo i predsjednika Stranke za BiH Semira Efendića - kazala je Džanko.

I Edita Šandal navodi slične razloge pristupanja Stranci za BiH.

- Ja sam vijećnica koja vjeruje u rad i prosperitet. Bez dileme sam odlučila da pristupim Stranci za BiH jer kao najmlađa vijećnica svoj politički put vidim prateći mladog, a opet iskusnog lidera koji ima jasan cilj i viziju razvoja i napretka zajednice i države za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine - navela je ona.

Mehmed Karkelja Stranku za BiH smatra državotvornom strankom centra.

- Dat ću puni doprinos izgradnji infrastrukture stranke koja na političkoj sceni postoji već 25 godina djelujući kroz Općinsko vijeće Novi Grad - kazao je Karkelja.

I Azem Cviko istakao je da je kroz dva mandata načelnika Efendića imao priliku svjedočiti prosperitetu i razvoju, te da vjeruje da će se ovo iskustvo reflektovati i na Stranku za BiH, ali i stanje u državi konkretno.

Dobrodošlicu vijećnicima poželio je i Džemal Smajić, član predsjedništva SBiH i predsjednik KO Sarajevo.

- Drago mi je što ćete svoje političko djelovanje nastaviti kroz SBiH! Uvjeren sam da nećete iznevjeriti ukazano povjerenje. Stranka za BiH ce vam dati podršku u svom punom kapacitetu, za sve vijećničke inicijative koje će na efikasan i efektivan način pridonijeti boljem, ugodnijem, društvenom i poslovnom ambijentu za građane Novog Grada - kazao je.

Nakon sastanka sa vijećnicima upriličena je i sjednica Predsjedništva Stranke za BiH na kojoj je donesena odluka o datumu održavanja Kongresa stranke sa kalendarom aktivnosti za sve nivoe stranačkog organizovanja. Kongres stranke je zakazan za 09. 10. 2021. godine, a sastavni dio odluke o održavanju Kongresa je i kalendar izbornih aktivnosti za općinske i kantonalne organizacije Stranke za BiH.

Krajnji rok za provođenje izbora u općinskim organizacijama je kraj avgusta, dok je rok za kantonalne organizacije 15. 09. 2021.godine. Predsjedništvo stranke sa današnje sjednice uputilo je poziv svim građanima BiH koji žele da se svari u našoj zemlji promijene na bolje i koji interes države stavljaju ispred ličnog interesa da se pridruže Stranci za BiH u narednim mjesecima i uključe u općinske organizacije, saopćeno je iz SBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.