open-navfaktor-logo
search
Teška situacija
Stanje na BHRT-u razmatra nadležna komisija PSBiH, na sjednicu pozvana i generalna direktorica RTRS-a
Aktuelno stanje i probleme u poslovanju i funkcioniranju BHRT-a razmatrat će i članovi Komisije za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Tematska sjednica zakazana je za 18. januar, a na nju su pozvani članovi Upravnog odbora BHRT-a, Poslovodnog odbora BHRT-a, državni ministar komunikacija i prometa Edin Forto, generalna direktorica RTRS-a Dijana Milanković i generali direktor RTV FBiH Džemal Šabić.
15.01.2024. u 11:17
get url
text

VEZANI TEKST - Forto da rješava problem BHRT-a i učini sve da se nesmotrenim izjavama ne okreću radnici jedni protiv drugih

U zahtjevu za održavanje tematske sjednice navodi se, između ostalog, da je očajna finansijska situacija BHRT-a rezultat sistemskog urušavanja zakonskih propisa na kojima počiva sistem javnog RTV emitiranja u BiH i da prijeti opasnost da Bosna i Hercegovina ostane bez javnog televizijskog servisa koji pokriva teritoriju cijele zemlje.  

Podsjeća se i da ugovor sa Elektroprivredom Bosne i Hercegovine o prikupljanju RTV takse još nije potpisan i da nema dogovora o tom pitanju.

- Razmatrajuci finansijski plan BHRT-a za 2024.godinu,  na sjednici održanoj 19. decembra, Upravni odbor je zaključio da će naredna, 2024. godina biti krajnje rizična za poslovanje Radiotelevizije BiH. Neizvjestan je i dosadašnji prihod od naplate RTV takse, ali i sa takvim prihodom BHRT gomila gubitke i ne može ni minimalno finansijski pokriti svoje programske obaveze - naveo je predsjedavajući Upravnog odbora BHRT-a Elvir Lemeš. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.