open-navfaktor-logo
search
Nema blokade
Šta znači izmjena pravila koju je danas donio Ustavni sud BiH
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na današnjoj vanrednoj sjednici donio Odluku o izmjeni pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i brisao odredbu člana 39. tih pravila.
19.06.2023. u 15:26
get url
text

VEZANI TEKST - Ustavni sud BiH: Osuđujemo političke pritiske na Kneževića, suočavamo se sa najvećom krizom u posljednjih 28 godina

Član 39. odnosio se na pitanje obaveznog odgađanja sjednice. 

- Sjednica Ustavnog suda u plenarnom sazivu kojoj ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske se odgađa s tim da će se, u slučaju ponavljanja iste situacije bez opravdanih razloga, naredna sjednica održati - glasi je član 39. Pravila Ustavnog suda BiH.

U Ustavnom sud Bosne i Hercegovine trenutno ima samo jedan sudija kojeg je izabrao NSRS, i to sudija Zlatko M. Knežević, koji je pak najavio da će nakon bolovanja, na kojem je trenutno, podnijeti zahtjev za prijevremenu penziju.

Imajući to u vidu, brisanjem člana 39. pravila Ustavnog suda BiH se onemogućuje da, u ovom slučaju, sjednice suda budu odgođene iz razloga nepostojanja sudije kojeg je izabrao NSRS. 

- Odredbe Ustava Bosne i Hercegovine ne poznaju mogućnost da Ustavni sud bude u blokadi, odnosno da ne može donositi odluke iz svoje nadležnosti. Takva mogućnost se ne može propisati ni bilo kojim drugim pravnim aktom niže pravne snage od Ustava Bosne i Hercegovine. Imajući to u vidu, Ustavni sud je na današnjoj vanrednoj sjednici donio Odluku o izmjeni pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i brisao odredbu člana 39. tih pravila - između ostalog je saopćeno danas iz Ustavnog suda BiH nakon vanredne sjednice na kojoj je ovaj sud razmotrio vanredne okolnosti u kojima se našao zbog političkih pritisaka na potpredsjednika Zlatka M. Kneževića.

Njega je Narodna skupština RS-a na posebnoj sjednici 26. aprila ove godine pozvala da podnese ostavku, a iz Ustavnog suda su između ostalog naglasili da niti jedan zakonodavni ili izvršni organ nema ustavnu nadležnost da "povuče" sudiju koji je izabran u Ustavni sud Bosne i Hercegovine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.