open-navfaktor-logo
search
Čeka se na odluku
Šta je sa istragom protiv Almira Čehajića: Prevareni pacijenti razoračani radom Tužilaštva KS, najavljuju i proteste
Prevareni pacijenti sa područja cijele Bosne i Hercegovine, koji su uplatili novac Udruženju "Otvorena mreža" kako bi bili transplantirani u inozemstvu, uputit će pismo Federalnom tužilaštvu FBiH da izvrši nadzor nad Tužilaštvom Kantona Sarajevo - zašto još nema tužilačke odluke u predmetu protiv ovog Udruženja i Almira Čehajića Batka. 
15.09.2023. u 07:53
get url
text

Ukoliko Tužilaštvo KS ne intenzivira rad u ovom predmetu, prema riječima Elvira Čuzovića iz Sarajeva, dijalizni pacijenti će izaći na proteste ispred Tužilaštva.

Za šta se tereti

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u oktobru 2020. godine su, u akciji kodnog naziva "Network", uhapsili Almira Čehajića Batka, voditelja emisije "Udri muški" i predsjednika Udruženja "Otvorena mreža", koje se, između ostalog, bavilo prikupljanjem novčane pomoći za teško oboljele građane BiH.

 VEZANI TEKST - Šta je s istragom koju je Tužilaštvo KS pokrenulo protiv Almira Čehajića Batka?

Čehajić se sumnjiči da je počinio krivična djela zloupotreba položaja i pranje novca. Na teret mu se stavlja da je počinjenjem tih krivičnih djela ostvario nezakonitu imovinsku korist veću od 600.000 maraka, a da je "Otvorena mreža" oštećena za više od 50.000 KM.

Čehajić je osumnjičen za malverzacije u vezi s prikupljanjem novca koji je trebao biti korišten za liječenje bolesnika i transplatacija organa pacijentima iz BiH u inozemstvu.

Iste godine uhapšen je nakon prijave sedam teško oboljelih osoba koje su bile u programu "Otvorene mreže", ali je nakon mjesec u pritvoru pušten da se brani sa slobode.

Elvir Čuzović

Elvir Čuzović na dijalizi je 23 godine. Dugotrajna dijaliza učinila je svoje. Kaže kako su mu stradale kosti, došlo je do začepljenja krvnih sudova, a četiri puta izbjegao je amputaciju nogu.  

Dodaje kako je jedan od stotinu oštećenih pacijenata koje je Čehajić sa svojom "Otvorenom mrežom" opljačkao.

U međuvremenu je, dodaje, umrlo desetak ljudi koji su, vjerujući u njihove dobre namjere, Čehajiću i "Otvorenoj mreži" uplatili novac kako bi se transplatirali u inozemstvu.

- Ja sam 2014. godine "Otvorenoj mreži" uplatio 83.000 KM kako bih otišao na transplataciju u Francusku. Tada mi je Čehajić obećao da će sve biti gotovo za šest mjeseci, da ću dobiti bubreg i biti izliječen. Ima nas sigurno 100 pokradenih, a 60 je to prijavilo pojedinačno u SIPA-i i Tužilaštvu KS gdje smo dali izjave. Tri godine čekamo da Tužilaštvo procesuira one koji su nas pokrali i ništa. Ovakvim svojim radom dovode nas u situaciju da posumnjamo u pravičnost njihovog postupanja - navodi Čuzović.

Kaže kako je većina oštećenih pacijenata podnijela i privatne tužbe protiv Udruženja "Otvorena mreža" i Almira Čehajića Batka.

- Dobio sam presudu početkom ove godine, a kako i ne bih kad je sve čisto. Imam sve vjerodostojno uplatnice, potpisan ugovor. Međutim, nisam otišao na transplantaciju i Čehajić je dužan da mi vrati novac. Čekamo da se Tužilaštvo smiluje i privede kraju predmet. Bilo je nekih informacija iz Tužilaštva da se radi o obimnom vještačenju, ali ne mogu da vjerujem da to sve traje tri godine. Moj slučaj već je imao jedno vještačenje, to je sud radio i time je puno olakšano sve, ali džaba, ogorčeni smo - ističe Čuzović.

 VEZANI TEKST - Almir Čehajić Batko i "Otvorena mreža" moraju platiti 80.000 KM pacijentu kojem su obećali liječenje

Podsjetimo da je Općinski sud u Sarajevu 27. juna prvostepenom presudom odlučio da Almir Čehajić Batko i "Otvorena mreža" moraju i Admiru Salkiću, dijaliznom pacijentu, koji ga je također tužio, uplatiti 80.000 KM i troškove sudskog postupka.

 

Nura Vrabac

I 52-godišnja Nura Vrabac iz Vogošće kod Sarajeva 2012. godine na račun "Otvorene mreže" uplatila je 80.000 KM. Čehajić joj je, kaže, tada obećao da će u roku godinu dana otići na transplantaciju bubrega u Francusku.  

- Prevario me je i Čehajić i one cure koje su radile s njim. Već 13 godina sam na dijalizi, a vjerovala sam mu. Sve što sam imala novaca u kući, skupila sam, a pomogla mi je i familija, braća moja. Skupila sam 80.000 KM i uplatila na račun "Otvorene mreže". Sramota, kakav čovjek moraš biti da uzmeš od teških bolesnika? Čujem da Čehajić hoda po gradu, brani se sa slobode, molim Boga da ga nikad ne sretnem, jer ne znam kako bi se tada ponašala. Čula sam da je Batko imao otvorene račune na nas, to me je i tužiteljica pitala, pravi organizovani kriminal - govori Vrabac.

Uništio život 

Kaže kako joj je Čehajić uništio život jer je dugogodišnja dijaliza ozbiljno narušila zdravlje.

- Podržavam prijeloge da izađemo na proteste jer mi nije jasno šta Tužilaštvo više radi, zašto ne donosi presudu. Niko ne razumije patnju izvaranih dijaliznih pacijenata, čekamo pravdu, a ona nikako da dođe. Kao da ovaj sistem čeka da mi pomremo, a svaki dan nas je sve manje - kaže razočarana Vrabac.       

Čuzović navodi kako Čehajić nije jedini upetljan u prevaru teških pacijenata.

- To je cijela ekipa ljudi, kompletna "Otvorena mreža" upetljana je u krađu. Veliki je novac u pitanju, prema našim saznanjima radi se o 10 miliona KM - navodi Čuzović.

Dokle se došlo sa istragom u ovom slučaju, upitali smo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.  

Međutim, iz Tužilaštva su polovinom februara za Faktor kazali "kako je u toku obimno ekonomsko vještačenje koje obuhvata period od skoro 10 godina poslovanja Udruženja "Otvorena mreža".

kako su dalje naveli, "istim vještačenjem obuhvaćena je i finansijska istraga, čime je postupanje kompleksno i iziskuje više vremena".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.