open-navfaktor-logo
search
Imamo ambijent, ali...
Šta je aktuelna vlast najavila, a šta uradila na rješavanju otvorenih pitanja sa Hrvatskom i Srbijom?
Bosna i Hercegovina sa susjednim Hrvatskom i Srbijom i dalje ima veliki broj otvorenih pitanja na kojima treba konkretno raditi. Aktuelna vlast najavila je poboljšanje uzajamnih odnosa sa komšijama, koji utječu i na procese unutar BiH. Međutim, ono što se najavljivalo kao hitno rješavanje, poput pitanja utvrđivanja međudržavne granice sa Hrvatskom i Srbijom, još se nije pomaknulo s mrtve tačke.  
22.08.2023. u 22:04
get url
text

VEZANI TEKST - Srbija: Toplo sa Hrvatskom, hladno sa BiH

Politički analitičar Adnan Huskić smatra da se na nivou kontakata najviših zvaničnika tri države više ne osjeti samo konfrontacija već se "ako ništa, stvorila druga atmosfera".

- Bitno je istaći da imamo jako puno otvorenih bilateralnih pitanja na kojima se treba početi raditi konkretno i operativno. To su "živi" problemi poput Trgovske gore i odlaganja nuklearnog otpada na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom na vrlo specifičnom mjestu, na tački koja je duboko usječena u BiH. Tu su i druga pitanja kojih je zaista veliki broj - kazao je Huskić za Faktor.

Dodaje da, prije svega, treba riješiti pitanje definiranja granica između država, pitanje priznavanja diploma sa Hrvatskom, sa Srbijom neriješena pitanja energetskih projekata…

- Neki od ovih problema "vučemo" 30 godina, što zahtijeva aktivniji angažman. Važno je za ovaj saziv vlasti na državnom nivou da iskoristi barem ambijent i pokuša pristupiti proaktivno prema našim komšijama da bi se stvari počele otvarati i rješavati.

Bilo bi žalosno da se ovaj mandat završi, a da se ne zakopa dublje u određena pitanja koja su zaista esencijalna i bitna - zaključio je Huskić.

Podsjećamo, Hrvatska Vlada i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na zajedničkoj sjednici 20. juna ove godine u Zagrebu raspravili su više od 30 tema.

VEZANI TEKST- Hrvatska daje skoro milion maraka Britancima za pravno savjetovanje u slučaju Trgovske Gore, šta radi BiH?

- Hrvatska nema nikakav interes niti da ugrozi sebe i svoje stanovnike, a kamoli stanovnike susjedne nam drage i prijateljske Bosne i Hrecegovine - odgovorio je tada hrvatski premijer Andrej Plenković na pitanje zašto Hrvatska ne odustaje od izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori, nedaleko granice sa BiH.

Između ostalog, raspravljalo i o temi izgradnje aerodroma u Trebinju, a tema sukcesije spomenuta je pod tačkom "razno". Bosna i Hercegovina potražuje niz nekretnina na području Hrvatske koje potražuje kao svoj dio sukcesijske mase nakon raspada SFRJ.

Zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije održana je početkom augusta u Banjoj Luci. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, između ostalog, posjetio je sa predsjednikom entiteta RS Miloradom Dodikom i članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović novoizgrađeni vrtić "Srbija" u Srpcu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.