open-navfaktor-logo
search
Pripreme za maraton
Srednja Bosna idealna biciklistička destinacija
Drugo izdanje brdsko-biciklističkog maratona  „XCM Vlašić 2019“  bit će održano 7. septembra
18.08.2019. u 21:53
get url
text

Pripreme za drugo izdanje međunarodnog brdsko-biciklističkog maratona  XCM Vlašić 2019 , koji će biti održan 7. septembra, uveliko su u toku. Organizatori ističu da vlada ogromno interesiranje za maraton, koji će i ove godine, vjeruju, okupiti brojne rekreativce, ali i najpoznatije i najbolje bicikliste iz BiH  i regije.  Prema posljednjim informacijama, prijavljeno je više od 130 učesnika, ali naglašavaju da očekuju da će ih biti još puno više.

Predsjednik Organizacionog odbora XCM Vlašić 2019, Marin Nakić je kazao da je utrka rekreativnog karaktera, te da se svi mogu takmičiti, bez obzira imali licencu ili ne, s tim da je prilagođena sportašima i rekreativcima koji u ovisnosti na vlastitu spremnost i vještine mogu izabrati jednu od dvije ponuđene staze.

- Oni koji voze ovakvu vrstu utrke po prvi put mogu ležernije pristupiti utrci, a oni spremniji mogu pokazati svoju izdržljivost i kondiciju na dužoj relaciji ali i uživati i vidjeti puno više, te sasvim sigurno doživjeti nezaboravno iskustvo -  istakao je Nakić.

Maraton se sastoji od dvije staze koje su dobile simbolične nazive po uzoru na prepoznatljive travničke porcije ćevapa : mala (36 km), velika (75 km), te je ova vožnja ujedno i idealna prlika da se najatraktivniji predjeli planinske ljepotice Vlašić dožive na drugačiji način. Biciklistički klub Tempo, u saradnji sa Turističkom zajednicom Srednjobosanskog kantona na ovaj način želi afirmirati srednju Bosnu kao idealnu turističku biciklističku destinaciju, te popularizirati bavljenje biciklističkim turizmom.

- Ovo nije samo utrka, ovo je događaj koji okuplja sve zaljubljenike u prirodu, biciklizam i  avanturizam, ali i u dobro druženje, uz hranu i piće, naglasio je Nakić, te pozvao sve one koji žele da se što prije prijave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.