open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Sporazumno priznao krivicu: Optuženi za terorizam Adnan Ćatić osuđen na tri godine zatvora
Na ovaj način predmet je pravomoćno okončan, bez provođenja sudskog postupka
Faktor
25.03.2024. u 11:12
get url
text
Optuženi Adnan Ćatić, rođen 1988. godine u Zenici, u prisustvu advokata u potpunosti je priznao krivicu i sa tužiocem iz Odsjeka za terorizam potpisao sporazum o priznanju krivice.
Optuženi je pravosuđu BiH izručen sa područja Turske, krajem prošle godine, nakon čega je protiv njega podignuta i potvrđena optužnica Tužilaštva BiH.
Uvidom u optužnicu i dokaze kojeg su protiv njega prikupili tužilaštvo i partnerske agencije za provedbu zakona, optuženi se odlučio na sporazumno priznanje krivice.
Nakon potpisivanja sporazuma, u sudnici Suda BiH, izneseni su stavovi tužilaštva i odbrane povodom sporazuma, kojim je za optuženog predložena kazna zatvora u trajanju od tri godine.
Kazna koja je predložena, u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog, kao i sa procjenom procesa deradikalizacije, koji se provodi prema osobama koje su bile povezane sa terorizmom ili boravkom na stranim ratištima.
Nakon razmatranja sporazuma, Sud BiH je prihvatio sporazumno priznanje i optuženog osudio na kaznu zatvora u trajanju od tri godine.
Na ovaj način, predmet je pravomoćno okončan, bez provođenja sudskog postupka.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.