open-navfaktor-logo
search
Đonlagićeva reakcija
Spašavanje vojnika Bevande: Čović poziva sam sebe da prestane sa blokadama institucija
Ovo što HDZ pokušava da se solidariše sa SNSD-om, kako bi se napravio pritisak za formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH, neće ići
23.07.2019. u 11:56
get url
text

Državni zastupnik Dženan Đonlagić oglasio se danas nakon što je HNS oličen u liku i djelu Dragana Čovića, pozvao svog ministra finansija Vjekoslava Bevandu da prestane sa opstrukcijama, te da Vijeće ministara BiH usvoji Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH. 

-Spašavanje vojnika Bevande! Dragan Čović sada poziva "sam sebe" da se prestane sa blokadama institucija. Naime, bez ikakvog razumnog ekonomsko-budžetskog razloga državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ), po nalogu Dragana Čovića, blokira usvajanje nove kvartalne Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH za period 01.7.-30.9.2019.

Već je poznato da se Budžet institucija BiH ne može politički blokirati, jer Ustav BiH, u svom članu VIII, već ima ugrađen, kako ga zovem, "automatski stabilizator", koji omogućava nesmetano finansiranje svih rashoda iz Budžeta BiH bez obzira na to da li je Budžet za tekuću godinu usvojen ili ne.

Ovo što HDZ pokušava da se solidariše sa SNSD-om, kako bi se napravio pritisak za formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH, neće ići.

Može ići samo onda kada se institucionalno obezbjedi da država BiH ispunjava svoje međunarodno preuzete obaveze, kao što je redovno izvještavanje prema NATO savezu kroz saradnju BiH i NATO-a putem ANP-a. Ovo je država BiH preuzela kao obavezu još 2009. godine kada je samovoljno, putem Predsjedništva BiH, predala zahtjev za saradnju sa NATO savezom kroz plan zvani MAP - istakao je Đonlagić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.