open-navfaktor-logo
search
Usvojeni zaključci
Skupština TK: Nije izglasana smjena ministra unutrašnjih poslova, ko je bio protiv
Skupština Tuzlanskog kantona na vanrednoj sjednici posvećenoj sigurnosnoj situaciji, usvojila je danas set zaključaka povodom ubistva Amre Kahrimanović, koju je 7. februara u Tržnom centru Sjenjak iz službenog pištolja ubio policijski inspektor Elvis Ćustendil.
15.02.2024. u 15:05
get url
text
Detalj sa današnje sjednice
Detalj sa današnje sjednice

VEZANI TEKST - Povodom ubistva Amre Kahrimanović: Opozicija traži ostavku ministra unutrašnjih poslova Hajrudina Mehanovića

Usvojenim zaključcima Skupština TK traži od Federalne uprave policlje (FUP) da što hitnije završi postupak istrage u vezi s tragičnim dogadajem od 7. februara 2024. godine, kada je na naročito brutalan način lišena života Amra Kahrimanović i da o rezultatima istrage upozna javnost, oštećene i ostale institucije u TK među kojima i Skupštinu TK, nakon čega će Skupština TK preduzeti mjere iz svoje nadležnosti prema najdogovornijima iz MUP-a TK i Uprave policije. Skupština TK zatražila je od nadležnih pravosudnih institucija, odnosno Tužilaštva TK, da na osnovu rezultata istrage FUP-a preduzme sve neophodne mjere iz svoje nadležnosti prema svim akterima koji su bilo na direktan ili indirektan način mogli i morali preduprijediti da ne nastupi tragični događaj, a svojim nečinjenjem su to propustili.

Skupština TK usvojenim zaključkom najoštrije osuđuje svaki oblik politizacije tragičnog događaja zarad političke promocije i traži od svih da se suzdrže teških riječi, etiketiranja i osuda bez valjanog osnova. Skupština TK, također, traži od Misije OSCE-a u BiH da dostavi procjenu sigurnosne situacije na podrucju TK i sjeveroistočne Bosne te poziva FUP da dostavi informaciju o sigurnosnoj situaciji u Federaciji BiH, odnosno u svim kantonima.

Također, od Vlade TK je zatraženo da formira interresornu grupu sačinjenu od pravnika, kriminalista i kriminologa, koji će izvršiti analizu svih akata MUP-a TK, Krivičnog zakona FBiH i Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine te predložiti njihove izmjene i dopune, a sve u cilju podizanja stepena sigurnosti svih gradana TK i Federacije Bosne i Hercegovine, a također, od Vlade TK je zatraženo da nastavi sa kadrovskim i materijalnim jačanjem MUP-a TK u svrhu lične sigurnosti građana i njihove imovine.

Svi navedeni zaključci na sjednici su usvojeni jednoglasno, odnosno za njih su glasali i pozicija i opozicija.

Dva predložena zaključka nisu dobila podršku zastupnika, jedan u kojem Skupština TK od ministra unutrašnjih poslova Hajrudina Mehanovića iz Stranke demokratske akcije (SDA) traži da preuzme političku odgovornost i podnese ostavku te ukoliko to ne učini da premijer pokrene njegovu smjenu, a drugi u kojem Skupština TK traži ostavku od članova Nezavisnog odbora, koji ocjenjuje rad direktora Uprave policije TK.

Glasanje o ostavci ministra

Za zaključak u kojem se traži ostavka ministra glasalo je 15 zastupnika, odnosno sedam zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP), dva zastupnika Naroda i pravde (NiP), po jedna zastupnica Naše stranke (NS) i Pokreta demokratske akcije (PDA) kao i sva četiri zastupnika Demokratske fronte (DF), koji je dio vladajuće većine. Protiv je bilo 14 zastupnika SDA. Suzdržani su bili bivši član PDA Jakub Suljkanović te dva zastupnika Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine, koji nisu dali glas za smjenu ministra iz SDA iako su dio opozicije.

Zaključak u kojem se od članova Nezavisnog odbora traži podnošenje ostavke dobio je četiri glasa "za", 14 zastupnika je bilo protiv i isto toliko suzdržanih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.