open-navfaktor-logo
search
Rekonstrukcija Vlade KS
Sjednica Skupštine KS početkom oktobra; Bandić: Prijedlog Uka da smijeni Bečarevića i Dedovića bio bi degutantan
Naredne sedmice, prema najavama premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka, bit će poznato kako će izgledati nova Vlada KS bez ministara Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Sjednica Skupštine zakazana je za 3. oktobar.
20.09.2023. u 12:16
get url
text

VEZANI TEKST - Premijer Uk: Iduće sedmice rekonstrukcija Vlade KS, opcija je da i ja podnesem ostavku, ali...

Na stolu je nekoliko opcija, da ministri podnesu ostvaku, da premijer podnese ostavku i da padne cijela Vlada, te da Skupština KS smijeni ministre.

Zastupnik Muamer Bandić (SBiH) kazao je za Faktor da bi prijedlog Uka za smjenu ministara Almira Bečarevića i Emira Dedovića bio degutantan, budući da premijer mora iznijeti argumente za smjenu kojih, prema Bandićevom mišljenju, nema.

- Premijer bi morao iznijeti argumente da su ministri radili neustavno i nazakonito. Sve odluke na Vladi su donesene jednoglasno, osim nekih u čijem donošenju ministri SBiH-a nisu sudjelovali jer su bile nazakonite.

Kao pravnik znam da je krivično djelo bilo imenovanje direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Činjenica je da za ovu odluku nisu glasali svi ministri i shodno tome tražit ćemo indvidualnu odgovornost ministara koji su glasali i premijera koji je glasao. Tako da je najbolje da premijer sam ponudi ostavku. To je najrealni scenarij - kazao je Bandić.

Ministri SBiH-a i dalje ostaju pri stavu da neće sami podnijeti ostavke.

- Nećemo dozvoliti da mi sami otvorimo prostor strankama "Trojke" da uzmu preletače i kažu da nisu imali drugog izbora nego da su s njima morali praviti Vladu i na taj način dio odgovornisti prebaciti na nas - ističe Bandić.

VEZANI TEKST - Rekonstrukcija Vlade KS sve bliža; Bečarević: Ostavku podnijeti neću, tržište pozicijama cvjeta, Schmidt gleda

Podsjetio je da ministar Bečarević nije dozvolio poskupljenje vode građanima u KS te da su zbog toga imali vrlo ozbiljne političke nesuglasice.

Sam Bečarević nedavno je nam je izjavio da ostavku neće podnijeti i da ga samo nasilno mogu izbaciti i zabraniti mu ulazak u zgradu Vlade KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.