open-navfaktor-logo
search
Mogući scenariji
Sjednica Općinskog vijeća zakazana za petak: Hoće li biti kvoruma, ide li kriza u Banovićima u novu fazu?
Sjednica Općinskog vijeća Banovići zakazana je za 11. avgust, ali je upitno hoće li biti održana. Na toj sjednici, kao prva tačka dnevnog reda, stavljena je incijativa za pokretanje opoziva gradonačelnika Bege Gutića iz Stranke demokratske akcije (SDA), koju je pokrenula nova većina koju predvodi Pokret demokratske akcije (PDA).
08.08.2023. u 16:42
get url
text
Radnički dom u Banovićima
Radnički dom u Banovićima

VEZANI TEKST - Kriza u Banovićima: Nova većina koju predvodi PDA odgodila referendum o opozivu načelnika Gutića

Pomenutu sjednicu zakazao je predsjedavajući iz SDA Robert Lapčević i on kaže da postoje određene najave iz medija da se 14 vijećnika nove većine neće pojaviti, ali da on o tome nije dobio zvanično obavještenje.

- Mi smo na Kolegiju održanom u petak dodali samo još jednu tačku dnevnog reda, a radi se o informaciji o radu komisija Općinskog vijeća. Sjednica je uredno zakazana, a Poslovnik Vijeća propisuje da mora prisustvovati natpolovična većina vijećnika, odnosno minimalno 13 od ukupno 25. Ukoliko kvoruma ne bude sjednica se zakazuje drugog datuma - pojašnjava Lapčević.

Dakle, ukoliko se najave pokažu tačne i ne pojavi se 14 vijećnika nove većine, kvoruma neće biti.

Nova većina koju čini 11 zastupnika PDA, jedan Naroda i pravde i dvojica bivših SDA-ovaca, prošlog petka je sama sazvala vanrednu sjednicu vijeća na kojoj su odlučili da referendum o opozivu načelnika Gutića bude održan 3. septembra. Oni su i prije toga, tačnije 6. jula, sami zakazali i održali sjednicu na kojoj su izglasali da referendum o opozivu bude održan 5. avgusta, ali tu odluku nisu mogli provesti. Naime, na obje pomenute sjednice prisustvovali je samo 14 vijećnika nove većine, nije bilo predstavnika stručne službe Općinskog vijeća, a samim tim ni pečata bez kojega su odluke ništavne.

Ukoliko većina koju predvodi PDA odluči da se pojavi na sjednici, a s druge strane insistira na odlukama koje je donijela o opozivu načelnika koje nisu ovjerene i objavljene u Službenom glasniku, to znači da se parlamentarna kriza u Banovićima produbljuje i da je na sceni blokada zakonodavne vlasti.

VEZANI TEKST - Gutić: Ni Dodik ne radi ovo što radi Kukić; Ikanović iz PDA: Tražimo asistenciju policije za ulazak u prostorije Vijeća

Sve navedeno se odvija u atmosferi povišenih tenzija, nakon fizičkog sukoba koji se ispred zgrade općine Banovići dogodio 31. jula. Tada je nova većina pokušala da uđe u zgradu, da bi došla u posjed pečata i ovjerila odluke, ali su ih u tome spriječila pristalice načelnika Gutića.

Načelnik Gutić je, pak, u više navrata istakao da je jedini legitimni i legalni predsjedavajući Vijeća Robert Lapčević, kao i da je jedina legalno zakazana sjednica ona koja se treba održati 11. avgusta, a da svako ko misli drugačije može pravdu potražiti putem suda.

Danas smo više puta zvali i vijećnika Sifeta Ikanovića, lidera nove većine u Banovićima, ali on nije odgovarao na telefonske pozive.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.