open-navfaktor-logo
search
Reakcija na dopis
Sivro poručio Hota-Muminović: Prestanite Vaše greške fakturisati prosvjetnim radnicima
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo reagovao na dopis Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo upućen osnovnim školama u kojem upozoravaju na poštivanje propisa koje su donijeli. Iz Sindikata ističu da je ovo čisto maltretiranje i ugrožavanje digniteta prosvjetnih radnika. 
16.09.2022. u 15:13
get url
text

Naime, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo poslao je Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo oštru rekaciju na dopis kojeg je Ministarstvo danas, 16.9.2022. godine, poslala direktorima svih osnovnih škola i Udruženju "Vijeće roditelja učenika osnovnih škola KS" jer on, kako kažu, narušava dignitet nastavnika.

- Vaš dopis (ministrice Naide Hota-Muminović, op. a.) je jedan u nizu dopisa kojim maltretirate prosvjetne radnike. Sindikat godinama zagovara vladavinu prava i reforme s ciljem unapređenja obrazovnog sistema i istovremeno insistira na zaštiti digniteta prosvjetnih radnika. Prosvjetni radnici su jednu priču slušali prije početka ove školske godine, a onda su na stručnim edukacijama dobili drugačija uputstva, dok u praksi u školama imamo treću priču - napisao je u dopisu Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS. 

Kako navode u reakciji, Sindikat oštro osuđuje dopise poput ovog od danas u kojima ministrica govori da pojedini nastavnici iz određenih škola i pojedine škole nisu ili jesu uradile ono što se od njih očekuje, a da pri tome uopće nije jasno kako provesti sve ono što je ministrica zamislila i, kako kažu, što je očigledno samo njoj jasno. 

- Ovakvim postupanjem ne samo da urušavate dignitet prosvjetnih radnika već svjesno ili nesvjesno ugrožavate autonomiju nastavnika koja je zakonom zagarantovana. Prestanite Vaše greške fakturisati prosvjetnim radnicima i počnite raditi svoj posao kako bi učenici i nastavnici lakše obavljali svoje svakodnevne poslove - navodi Sivro te dodaje:

- Svi pojedinci i nastavnici u obrazovnom sistemu imaju ime i prezime i naziv, svaki pojedinac bilo da se radi o radniku ili ovlaštenom licu ima zakonom propisana prava i obaveze i nedopustivo je da odgovorna lica ne poduzimaju mjere iz svoje nadležnosti kako bi pojedince opomenuli, posavjetovali i u konačnici kaznili u konkretnom slučaju. 

Sindikat zahtjeva da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS na čelu sa ministricom Naidom Hota-Muminović djeluje konkretno, a ne uopštćeno i da se prestanu dodvoravati bilo kome i bilo kada. 

- Pozivamo sve prosvjetne radnike, a posebno nastavnike da ne popuštaju pred pritiskom nekog ministra, nekog direktora ili nekog roditelja, da čuvaju svoj dignitet i svoju autonomiju i da uvijek vode računa o poštivanju zakonskih propisa te naglašavamo da će u tom slučaju Sindikat stati u zaštitu svakog pojedinca, grupe i kolektiva koristeći sve zakonske mogućnosti i sindikalne kapacitete - naglasio je Sivro u dopisu kojeg je uputio ministrici Naidi Hota-Muminović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.