open-navfaktor-logo
search
Zakomplikovalo se
Sivro: Ministrica Hota-Muminović obećala "odriješiti kesu" pa povećanje plaća pretvorila u sapunicu
Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro izjavio je za Faktor da su završeni pregovori u vezi sa osnovicom koja je utvrđena u iznosu od 385 KM za sve radnike koji primaju plaće iz budžeta KS te da su premijer Nihad Uk i ministrica obrazovanja Naida Hota-Muminović obećali da će posebna povećanja dobiti obrazovanje i socijala koji imaju najniže plaće. Međutim, prema riječima Sivre, situacija se zakomplikovala. Za sve krivi nadležnu ministricu. 
07.12.2023. u 13:30
get url
text

VEZANI TEKST - Ukida li se Bosanski jezik u KS; Sivro: Oni su se zapetljali u toj priči, naziv je bitan, to je stvar identiteta

- Gotovo završene pregovore oko povećanja koeficijenata za predškolski odgoj i osnovno obrazovanje ministrica je pretvorila u sapunicu. Sada se dopisujemo, ona traži da se neke stvari koriguju, a već smo trebali potpisati povećanje koeficijenata za pet posto. Situacija je zabrinjavajuća zato što ukoliko ne potpišemo povećanje, plaće državnih sklužbenika će porasti, dok će plaće prosvjetnih radnika stagnirati - kazao je Sivro.

Dodao je da su podržali povećanje plaće kolegama u zdravstvu i organima uprave. Kaže da im je drago što se plaće povećavaju, ali traže od ministrica da održi svoje obećanje.

- Ona je pred svim povjerenicima na sastanku u Domu sindikata rekla da će, citiram je, odriješiti kesu. Mi strpljivo čekamo. Kontaktirao sam premijera. Rekao mi je da se ništa ne brinemo, da će to biti završeno.

A brinem se da ukoliko ministrica bude nastavila ovo raditi, prosvjetni radnici će tražiti da podnese ostavku. Onda će biti upitan i sastav Vlade KS. Prosvjetni radnici će destabilizirati Vladu. Još imamo vremena da se dogovorimo do kraja mjeseca - govori Sivro.

Naglašava da je uvećana plaća trebala biti dogovorena od 1. decembra.

- Već sad znamo da to neće moći biti realizirano za decembar, ali ćemo tražiti da povećanje bude od januara i to ne pet, već šest posto. Nadam se da nećemo biti dovedeni u situaciju da radikalno djelujemo prije svega prema ministrici budući da je već trebala s nama završiti pregovore i poslati materijale na Vladu - ističe predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Sivro je objasnio i zbog čega su pregovori "zapeli".

- Dogovorili smo da plaće nastavnicima i učiteljima budu povećane za oko 200 KM u totalu. Plaće direktora osnovnih škola nisu rasle i dogovorili smo se da njima plaće povećamo malo više.

Složili smo se da to bude oko 400 KM između ostalog i zbog pitanja odgovornosti. Međutim, ministrica nas je dva puta zvala na sastanak i od nas tražila da plaća direktorima bude povećana za 700 KM. Mi na to ne možemo pristati u ovom trenutku, to je previše novca.

Trenutna plaća direktora u osnovnoj školi je 1.850  KM. Trebala bi biti povećana na 2.250, a ministrica traži 2.500 KM. Ne slažemo se jer ne želimo da nastavnici i učitelji dobiju 200, direktori 700 KM, a domari i tehničko osoblje povećanje od 50 do 100 KM - kazao je Sivro.

Dodao je da Sindikat ima i plan C i plan D "koji ćemo otkriti nakon Nove godine ako sve padne u vodu". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.