open-navfaktor-logo
search
Detalji akcije
SIPA uhapsila bivše pripadnike Zvorničke brigade VRS-a, osumnjičeni za strijeljanje 800 Bošnjaka
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Zvornika jutros su uhapsili sedam osoba zbog krivičnog djela genocid, saopćeno je jutros iz te policijske agencije.
15.12.2023. u 11:55
get url
text

VEZANI TEKST - SIPA u Zvorniku zbog genocida uhapsila sedam osoba

Iz SIPA-e je saopćeno da se radi o hapšenjima zbog individualne i komandne odgovornosti, kao i krivičnog djela pomaganje u vezi sa genocidom.

Za N1 je potvrđeno da su osumnjičeni nekadašnji zapovjednici i pripadnici Zvorničke brigade VRS-a, a koji se dovode u vezu sa strijeljanjem i ubistvima blizu 800 žrtava bošnjačke nacionalnosti.

Strijeljanje i ubistva su se desila na lokalitetu Orahovac, a nakon pada zaštićene zone Srebrenica.

Oko hiljadu muškaraca pogubljeno je iz automatskog oružja na dvjema livadama u Lažetama blizu Orahovca nakon pada Srebrenice u ljeto 1995. godine. Pogubljenja su vršena od sredine poslijepodneva do oko ponoći 14. jula 1995. godine.

Tokom 14. i 15. jula 1995. godine žrtve su ukopane u neobilježene masovne grobnice u Lažetama. Iskopavanje grobnice povjereno je Inženjerijskoj četi Zvorničke brigade. Grobnice Lažete 1 i 2 prekopavane su između 7. i 27. septembra 1995. godine.

FOTO: glaszrtava.org

Nađeni su dokazi da je grobnica prekopavana, nađene su čahure, uzeti uzorci tla i polena. Nađeni su i povezi za oči. Forenzički antropolog Fredy Peccerelli je u ljeto 2000. godine rukovodio ekshumacijom tijela ubijenih, provedenom u sklopu srebreničke istrage Haškog tužilaštva.

Na osnovu zračnih snimaka tog područja, zaključio je da su grobnice nastale između 5. i 27. jula 1995. godine. U masovnoj grobnici Lažete 1 Peccerelli i njegov tim pronašli su posmrtne ostatke 127 osoba, a u obližnjem jarku još dva tijela. Na 89 tijela pronađeni su platneni povezi za oči. U drugoj masovnoj grobnici, na lokaciji Lažete 2, pronađeno je 16 tijela i mnogo puščanih čahura. Obje su grobnice, prema riječima svjedoka, u nekom momentu "opljačkane", a tijela premještana i sahranjena na drugim lokacijama, u tzv. sekundarne grobnice.

Između jula 1995. i augusta 2000. godine, područje Lažeta još je dva puta prekopavano. Prvo je u septembru 1995. godine dio leševa iz masovnih grobnica izvađen i zakopan u tzv. sekundarne grobnice, u tajnoj operaciji uklanjanja tragova i dokaza zločina koju je te jeseni provela Vojska Republike Srpske. Nakon toga je 1996. godine forenzički tim organizacije "Ljekari za ljudska prava" za potrebe Haškog tužilaštva započeo ekshumaciju na lokaciji Lažete 2. Iskopali su dva rova, našli izvjestan broj leševa i obustavili dalji rad. Iz grobnice je izvađeno i 89 platnenih poveza za oči, a na površini zemlje nađeno je više od 450 puščanih čahura kalibra 7,62 milimetra. Pronađeno je i nekoliko ručnih satova, a kod tri tijela i lični dokumenti.

Ranijim presudama je utvrđeno da su prije ubistava u Orahovcu zarobljeni Bošnjaci držani u sali škole "Grbavci" u ovom mjestu.

Zajedno sa Haškim tribunalom, Sud BiH i pravosuđa u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 54 osobe na pet doživotnih kazni i 781 godinu zatvora – za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine u Srebrenici tokom jula 1995. godine.

Trenutno se pred Sudom BiH vodi jedan postupak za genocid u Srebrenici, ali je u stanju mirovanja zbog zdravstvenog stanja optuženog Mileta Kosorića, nekadašnjeg komandanta Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Početkom decembra, Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu za genocid protiv Ratka Vujovića, Ljubomira Vlačića, Vitomira Pepića, Milovana Ognjenovića, Gorana Viškovića, Željka Dupljanina i Vlastimira Golijanina, nekadašnjih komandanata i pripadnika VRS-a, za ubistva 65 osoba u julu 1995. na području Šekovića i Vlasenice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.