open-navfaktor-logo
search
Istek mandata
Šiljegović nakon skoro 14 godina odlazi s pozicije parlamentarnog vojnog povjerenika
Boško Šiljegović, parlamentarni vojni povjerenik, odlazi s ove pozicije nakon skoro 14 godina.
17.04.2023. u 09:37
get url
text
Boško Šiljegović
Boško Šiljegović

Njemu ističe mandat, a po Zakonu o parlamentarnom vojnom povjereniku BiH, nema više pravo biti izabran na tu funkciju.

Šiljegović očekuje da će procedura izbora njegov nasljednika biti okončana za mjesec dana.

Kazao je da ima "nekih kombinacija" nakon što ode s pozicije parlamentarnog vojnog povjerenika, ali da će najvjerovatnije otići u penziju za koju ima uvjete.

Prema inforamcijama, ove sedmice bi trebala biti sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj treba biti pokrenuta procedura izbora novog parlamentarnog vojnog povjerenika i dat određeni rok za predlaganje kandidata.

Kandidate mogu predlagati klubovi stranaka u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, kao i klubovi delegata u Domu naroda, te članovi ove zajedničke komisije.

Parlamentarnog vojnog povjerenika biraju oba doma bh. Parlamenta na prijedlog Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost.

Pozicija parlamentarnog vojnog povjerenika uspostavljena je s ciljem jačanja vladavine prava, zaštite ljudskih prava i sloboda vojnih lica i kadeta u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine. Njegova zadaća je da vrši kontrolu rada i drugih pitanja u oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda vojnih lica i kadeta u Oružanim snagama BiH i Ministarstvu odbrane BiH.

Šiljegović je u septembru 2009. godine počeo probni mandat. Krajem 2012. mu je započeo prvi petogodišnji mandat kao parlamentarnog vojnog povjerenika, a potom je izabran i u drugi petogodišnji mandat. Zakon je propisao mogućnost jednog ponovnog izbora parlamentarnog vojnog povjerenika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.