open-navfaktor-logo
search
Ništa od nove Vlade
SDP: NES je potpuno suvišan politički subjekt u Skupštini HNK
Kantonalni odbor SDP HNK obavijestio je javnost da izražava žaljenje zbog odgađanja sjednice Skupštine HNK na kojoj je trebala biti potvrđena nova Vlada HNK.
22.10.2023. u 21:57
get url
text

- S obzirom na višemjesečne napore koje smo kao odgovorna politička partija uložili na uspostavu Vlade HNK razočarani smo kršenjem dogovorenog Sporazuma na osnovu kojeg je u petak sazvana vanredna sjednica Skupštine HNK.

Sporazumom kojeg su usvojili stranački organi SDP-a, HDZ-a BiH i SDA bilo je predviđeno da ove tri stranke participiraju u Vladi HNK. Zbog toga nas je u nedjelju navečer neugodno iznenadio zahtjev SDA da u Vladi HNK bude zastupljen i NES.

Dogovorenim sporazumom predviđeno je da ime jednog ministra usuglase isključivo SDA i SDP, pa nam je neprihvatljiv zahtjev SDA da taj resor ponudi NES-u.

U ove pregovore smo ušli s iskrenim namjerama, da bez obzira na lične animozitete, postignemo sporazum na programskim principima koji bi građanima našeg kantona omogućio da, nakon osam godina tehničke vlade, konačno dobiju vlast koja odražava legitimnu skupštinsku većinu.

NES HNK se ne uklapa u programske ciljeve koje smo proklamirali sporazumom, a pogotovo se ne uklapaju u koncepciju vladavine prava i borbe protiv korupcije za koje se cijelo vrijeme zalažemo.

Uz to, potpuno su suvišan politički subjekt u novoj skupštinskoj većini s obzirom da i bez NES-a postoji kvalificirana većina od 21 zastupnika koji su voljni podržati novu vladu - saopćeno je iz SDP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.