open-navfaktor-logo
search
Reakcija
SDBiH: Ko bi rek'o čuda da se dese, SDP i Naša stranka u Zoni sumraka
Rušenje bivše i formiranje nove Vlade TK prati niz zanimljivih obrata i gaženja prinicipa u koje su se SDP i Naša stranka koliko do juče zaklinjale, saopćili su Socijaldemokrate BiH.
25.01.2021. u 15:35
get url
text

- Nakon izbora  2018. godine SDP je imao historijsku priliku formirati vlast u kojoj će imati apsolutno dominantnu ulogu, ali ideološki nabrijani pojedinci u SDP-u su odbacivali "svaku mogućnost saradnje sa nacionalnim strankama", a Naša stranka je kroz lik Selima Bešlagića, odlučno odbacivala svaki vid saradnje  sa SDA i PDA. Čak do prije nekoliko dana govorilo se da će Vlada biti ekspertska, da u njoj neće biti ministara iz PDA, a posebno da Naša Stranka neće imati svoje ministre - istakli su i dodali: "Ko bi rek'o čuda da se dese, pa da Jala uzvodno poteče?".

- Teče Jala kako je uvijek tekla, a desi se i veće čudo. Danas SDP stoji na čelu kolone koja je srušila Vladu TK, a za novu su navodno spremili 4. ministra - jednako koliko i PDA! Osim toga ministrovat će u Tuzli SBB i Naša stranka, a poseban kuriozitet je da će i HDZ imati svog ministra - navode. 

Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine ističu da su oni zagovarali ulazak u vlast i nikakva tajna nije da su za saradnju sa onim sa kim će ostvariti najviše ciljeva u interesu građana. Tako su, navode iz SDBiH, bili i dio vlasti koju je upravo srušio SDP.

- Imamo kritika na prošlu Vladu, ali smo se nastojali objektivno odnositi prema problemima,  preuzimati odgovornost, pa čak stati i pred sud javnosti nakon smjene ili  okončanja mandata - naveli su. 

Dodaju da vratiše tako SDP i Naša stranka u igru Mirsada Kukića, da se uroti SDP sa jednom nacionalnom strankom protiv druge te da će TK dobiti Vladu koja je rezultat udruživanja apsolutnih gubitnika na tek okončanim lokalnim izborima.

- Pad podrške građana njihovim propalim politikama pokušavaju kompenzirati udruživanjem do jučer nespojivog. Teško je povjerovati da je bilo kakav javni interes ili ispravan princip iza ovakvog zaokreta. Čestitamo novoj Vladi i nadamo se da će objasniti građanima kako su SDP-u odjednom pogodni oni iz nacionalnih stranaka. Čak i ako ospore da je PDA "nacionalna", nameće se pitanje otkud oni u Vladi sa HDZ-om? - navode iz SDBiH.

Pitaju da li je to koncept udruživanja sa svim nacionalnim strankama protiv SDA? Ili, kako će objasniti da je SDA u Gradu Tuzla u koaliciji sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem?

- Još je zanimljivije kako će "čuda koja se desiše" objasniti Selim Bešlagić koji se polako vraća pod skute Jasminu Imamoviću i tuzlanskom SDP-u, a odavno se sastaje i "brsti politiku" na relaciji "od Šilje do Kuke", odnosno od PDA metropole Sapna do PDA prijestolnice Banovići u kojima stoluju dojučerašnji mrski neprijatelji - navode u saopćenju.

Očigledno je, ocjenjuju, da kreatori čuda provode svoje lične ciljeve, da su pogazili sve u šta su se kleli godinama, pa čak i da su proizveli nove krize u svojim redovima.

- Svjedočimo žestokom sukobu unutar SDP-a, o BH bloku čitamo samo kritike, a slijedi dramatičan krešendo u kome će se naći "SDP ljevičari" i "Naša stranka centristi", kad ih svojim pipcima obuhvati PDA hobotnica. Danas se širi šaljiv komentar građana o tome da se iz Banovića i Sapne uvode novi autobusi sa direktnom vezom prema MUP-u, Kliničkom centru i Univerzitetu - zaključuju iz SDBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.