open-navfaktor-logo
search
Decenijski problem
SDA: Bosna i Hercegovina ne smije postati utočište presuđenih ratnih zločinaca i kriminalaca 
Bosna i Hercegovina ne smije postati utočište presuđenih ratnih zločinaca i kriminalaca iz regiona, koji zloupotrebljavaju državljanstvo naše zemlje, saopćeno je danas iz SDA.
17.11.2023. u 15:35
get url
text

- Slučaj Branimira Glavaša i njegov bijeg od pravosuđa Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, iznova aktuelizira decenijski problem zloupotrebe dvojnih državljanstava. U Hrvatskoj i Srbiji se nalazi veliki broj osoba koji su pred sudovima u Bosni i Hercegovini osuđeni za ratne zločine, a u posljenje vrijeme je intenziviran i bijeg presuđenih zločinaca i kriminalaca iz ovih država u Bosnu i Hercegovinu. To jasno ukazuje da se međudržavni ugovori i zakoni koji reguliraju ovu oblast moraju redefinirati, kako bi se suzio prostor za zloupotrebe - naveli su iz SDA.

Iako je, kako dodaju, jasno da je pružanje utočišta presuđenim ratnih zločincima osuđenim  u našoj zemlji u dobroj mjeri politika susjednih država, Bosna i Hercegovina ne smije upasti u tu zamku.

- Uz uporno insistiranje da susjedne države isporuče pravosnažno presuđene zločince Bosni i Hercegovini, naša zemlja istovremeno mora poduzeti korake protiv bjegunaca iz drugih država, te u tom smislu, moraju biti iskorištene sve mogućnosti koje su predviđene trenutnim sporazumima i zakonskim rješenjima.

Uz to, SDA će insistirati da ovo bude tema parlamentarne rasprave i inicirati izmjene propisa kojima će se uvesti dodatne mjere u spriječavanju zloupotreba dvojnih državljanstava - saopćili su iz SDA.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.