open-navfaktor-logo
search
Narodna skupština RS-a
Salkić: Ne postoji spremnost da se provede Dejtonski sporazum na način kako tamo piše
Zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Ramiz Salkić se na hitnoj sjednici koja je sazvana na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Željke Cvijanović, na početku izlaganja osvrnuo na narativ 'srpski član Predsjedništva BiH', istaknuvši kako ne postoji zakonski niti ustavni osnov niti bilo koji dokument gdje se govori o srpskom članu Predsjedništva BiH.
20.10.2023. u 15:31
get url
text

Istaknuo je da Ustav BiH, u članu pet, govori o izboru tri člana Predsjedništva BiH - jednog iz RS-a i dva iz Federacije BiH i govori da je taj jedan iz RS-a iz reda srpskog naroda, "što ni na koji način ne može ukazivati da je to srpski član Predsjedništva BiH".

Napomenuo je da Ustav RS-a jasno kaže da je ovo entitet u kome su ravnopravni Srbi, Bošnjaci, Hrvati, kao konstitutivni narodi i svi ostali građani.

- Dakle, ovi koji se sad predstavljaju 'srpski član Predsjedništva' tako su mali kad dolaze u kampanji i mole za bošnjačke i hrvatske glasove da bi pobijedili, a onda naprasno postaju narativno srpski. Dakle, to nije u skladu sa Ustavom - istaknuo je Salkić.         

Također je kazao da je Aneks 7 sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, podsjetivši da on predviđa povratak svih onih koji su protjerani na svoja ognjišta, bez bilo kog oblika diskriminacije, "a da su vlasti dužne da obezbijede da te diskriminacije nema i da obezbjede sigurno okruženje".

Salkić je naglasio da je 14 povratnika Bošnjaka ubijeno od momenta povratka do danas u tom bh. entitetu.

- Sigurnosna služba, Ministarstvo unutrašnjih poslova, pravosudne institucije, nisu riješile nijedno ubistvo. U kontinuitetu se dešavaju napadi na Bošnjake i imamo nesigurno okruženje. Dakle, govorim o kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno neimplementaciji Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma - naveo je Salkić.

Kazao je i da član 97. Ustava RS propisuje proporcionalnu zastupljenost.

- Koje je ministarstvo ispoštovalo ovaj član? Da li je ova Narodna skupština ispoštovala ovaj član? Ne. Dakle, krši se Ustav RS-a svjesno tamo gdje god mogu imati neki benefit Bošnjaci i Hrvati - kazao je Salkić i dodao da u Predsjedništvu BiH nisu pobrojali sve šta se krši u RS-u.

Napomenuo je i da je po ustavu definisano koliko funkcija može obavljati u isto vrijeme pripadnika određenog naroda.

Istaknuo je da Aneks 7 nije proveden, krši se Dejtonski mirovni sporazum, iz njega se uzima ono što se želi.

- Kako je propisano Ustavom BiH, koji je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, odluke Ustavnog suda BiH se ne provode. Koliko ova Narodna skupština radi u skladu sa Ustavom i u skladu sa zakonom pokazuje činjenica u broju predmeta pred Ustavnim sudom BiH i broju poništenih akata, zakona i drugih akata koji su usvojeni u ovoj Narodnoj skupštini. To pokazuje kako ova Narodna skupština radi, šta nam sve predlaže vlada, u kom pravcu usmjerava vlada svoju politiku, odnosno predsjednik entiteta - kazao je Salkić.    

Po njegovim riječima, suština je da ne postoji spremnost da se provede Dejtonski mirovni sporazum na način kako tamo piše.

Salkić je istaknuo i to da "nisu entiteti stariji od države, već da je Bosna i Hercegovina, nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, nastavila da funkcioniše sa modifikovanom unutrašnjom strukturom".

Dodao je da je to velika razlika u odnosu na ono što pojedinci tvrde "da je BiH nastala od nekih entiteta".

- Ovo su temeljne stvari koje bi u konačnici trebale da se promijene ako hoćemo svi da idemo naprijed i da gradimo bolje društvo, bolje okruženje i bolji ambijent - kazao je Salkić.

U NSRS-z još traje poslanička rasprava, a na dnevnom redu je "Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva BiH iz RS po kojoj je Zaključak Predsjedništva BiH u povodu eskalacije napada organa entiteta RS na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka države Bosne i Hercegovine, usvojen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH 10. oktobra 2023. godine, veoma štetan po vitalne interese RS".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.