open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na žrtve
SAD: Održane tradicionalne šetnje u Chicagu i Hartfordu u povodu godišnjice genocida u Srebrenici
Više od hiljadu ljudi učestvovalo je jučer u Chicagu u mirnoj šetnji povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, saopćili su organizatori Lillies of hope i Organizacija mladih JaBiH. 
10.07.2023. u 09:52
get url
text

{$galerijaFotografija}

- Već sada možemo reći da je ovo postala tradicija Bosanaca i Hercegovaca, jer je ovo četvrta godina uzastopno da se organizuje mirna šetnja sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Prije početka šetnje, organizatori su se obratili prisutnima te je iščitano svih 30 imena žrtava genocida koje će svoj vječni počinak naći u Potočarima ove godine - navela je Dženita Hrnjić iz organizacije JaBiH. 

I ovogodišnji cilj šetnje bio je da se učini simboličnih 8.372 koraka, što predstavlja broj žrtava koje su mucki ubijene u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine. Šetnja je krenula u 10 sati sa Foster beach u Chicagu i šetalo se do Montrose beach i nazad. Na svakih 1.000 koraka mogli su se vidjeti transparenti sa 1.000 imena srebreničkih žrtava, a učesnici su na početku šetnje dobili vodu, užinu, majice i torbu sa osnovnim potrepštinama za šetnju, zaštitnu krema protiv sunca, letke i mapu Srebrenice i puta kojim su putovali svi koji su željeli doći do slobodne teritorije u Tuzlu. 

- Jedan jako lijep gest desio se u toku šetnje gdje su se pridružili slučajni prolaznici kojima smo objasnili zbog čega je organizovana šetnja i šta se zapravo dešavalo u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995, ali i šta predstavlja 11. juli 1995. - navela je Hrnjić.

Jedan od organizatora istakao je da je ovo još jedan uspješan projekat, uspješna šetnja i porodični dan, gdje su svi prisutni načinili simbolicna 8.372 koraka i na dostojanstven način se sjetili žrtava Srebrenice.

Jedan od učesnika ovogodišnje šetnje bio je i Enes Karić, rođeni Srebreničanin, koji je 2000. godine došao u Ameriku. Kaže kako je bio sretan što je uspio da pobjegne autobusom gdje su bile žene i djeca.

Kazao je da je putovao tri dana, autobus su pregledali, a svi "putnici" gledali su maltretiranja. On se sakrio i mislio je da će ga naći. Srećom, ostao je živ i prešao je u sigurnu zonu, u Tuzlu. Danas je, kaže Enes, njegovo srce puno. Ovom šetnjom kao i prethodne godine, vidio je kako nove generacije preuzimaju ono što su oni zapoceli. I siguran je da će organizacija iz godine u godinu biti sve bolja. 

Iz organizacije su istakli da rade na tome da buduće generacije nikada ne zaborave šta se dešavalo u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995, a u ovom slučaju, sve ono sto se dešavalo u Srebrenici u julu 1995. Da se nikada ne zaboravi niti jedna žrtva.

{$galerijaFotografija}

I Bosansko-američki islamski kulturni centar u Hartfordu, u američkoj saveznoj državi Connecticut, i ove godine organizivao je tradicionalnu šetnju u povodu sjećanja na genocid u Srebrenici, saopćila je Dženita Hrnjić iz Organizacije mladih JaBiH.

Uz prisustvo velikog broja  učesnika u šetnji, od kojih su mnogi preživjeli genocid, a u njemu izgubili i svoje najmilije, na dostojanstven način obilježili su 28. godišnjicu genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i poslali snažnu poruku da nikada, ma gdje živjeli, neće zaboraviti ko su, šta su, odakle su i šta im se desilo u posljednjoj agresiji na domovinu Bosnu i Hercegovinu. 

Hrnjić podsjeća da je država Connecticut proglasila 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, te da će se na taj dan u zgradi parlamenta održati prva zvanična komemoracija genocida, podići zastava Bosne i Hercegovine i obaviti dženaza za 30 žrtava koje se ove godine ukopavaju u Potočarima.

chicago.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.