open-navfaktor-logo
search
USK je suosnivač
Ružnić: Nikšić je u žurbi da KCUS preda HDZ-u potpuno isključio kantone sa većinskim bošnjačkim stanovništvom
Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, reagirao je na jučerašnju odluku Vlade FBiH da smijeni Upravni i Nadzorni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) te imenuje nove. 
05.10.2023. u 11:59
get url
text

VEZANI TEKST - Izetbegović: Nikšić i Vlada nezakonito i protivno Statutu KCUS-a smijenili Upravni i Nadzorni odbor, slijede tužbe

- Vlada Federacije Bosne i Hercegovine hitrim smjenama i imenovanjem novog Upravnog i Nadzornog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, na direktni prijedlog premijera Nermina Nikšića, koji je zaobišao čak i resornog ministra, ponovo je doslovno pokazala koliko ovaj sastav federalne vlasti ne vodi računa o interesima svih kantona i građana.

Statut KCUS i Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH propisuju da smjene i imenovanja vrši Vlada Federacije na prijedlog federalnog ministra zdravstva, a ne na prijedlog premijera Federacije kako je to ovdje slučaj.

Ono što je posebna uvreda jest činjenica da je premijer Nikšić, u želji da kadrovima HDZ-a preda i najvažniju zdravstvenu ustanovu, potpuno ignorisao ostale kantone koji kandiduju predstavnike u upravljačku strukturu KCUS.

Unsko-sanski kanton nije dobio priliku niti da dostavi odgovor na upit za preporuku za imenovanje člana KCUS koji će zastupati interese ovog dijela FBiH u upravljačkoj strukturi ove zdravstvene ustanove.

VEZANI TEKST - Lendo: Vlada FBiH u ruke HDZ-a i Dragana Čovića predala najvažniju zdravstvenu ustanovu za Bošnjake

Federalni premijer zaobišao je zakone, mišljenja zvaničnih institucija kantona i isključio kantone sa većinskim bošnjačkim stanovništvom čak i iz odlučivanja o liječenju građana u Kliničkom centru.

Bojimo se da praksa zanemarivanja potreba pojedinih dijelova države ubuduće neće biti samo sudbina Krajišnika nego i Sarajlija i svih koji nisu po mjeri federalnog premijera i partnera - naveo je Ružnić u svom reagiranju. 

Vlada FBiH jučer je izglasala smjene na prijedlog premijera Nermina Nikšića, što bi se moglo tretirati kao urađeno mimo Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH, po kojem je resorni ministar trebao delegirati ovo pitanje, odnosno tačku dnevnog reda, a ne premijer. 

Resorni ministar Nediljko Rimac uopće nije ni prisustvovao sjednici.

VEZANI TEKST - Lejla Brčić nakon smjene u UO KCUS-a prozvala Fortu i rukovodtvo NS-a: Pogazile su se brojne crvene linije

U Statutu KCUS-a u kojem se poziva na Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH između ostalog je precizirano razješavanje dužnosti članova Upravnog i Nadzornog odbora koje se vrši na prijedlog ministra zdravstva FBiH te se navodi i to da je Federalno ministarstvo dužno dati rok od 30 dana članu NO da se izjasni u slučaju opoziva. U slučaju razrješenja koje je Vlada FBiH na Nikšićev prijedlog izglasala ove odredbe Statuta i Zakona nisu ispoštovane.

Također, kantoni suosnivači KCUS-a daju svoje prijedloge kadrova za upravljačku strukturu KCUS-a, što ovdje nije bio slučaj i što je premijer Nikšić kršeći Zakon i Statut zaobišao. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.