open-navfaktor-logo
search
Podrška zeničkim komoratima
Rudari "Kreke" idu u Sarajevo: Ovo je upozorenje, bez isplate plaća ponovit će se 2021., a to bi bila katastrofa
Rudari "Kreke" idu na protest da pruže podršku kolegama iz RMU "Zenica", koji nisu primili dvije posljednje plaće.
Autor: J. B.
27.03.2024. u 09:26
get url
text
Rudari "Kreke" na putu za Sarajevo
Rudari "Kreke" na putu za Sarajevo
Pun autobus rudara Rudnika uglja "Kreka" iz Tuzle je jutros krenuo u Sarajevo na protest pred Vladom Federacije Bosne i Hercegovine. Oni žele podržati svoje kolege iz Rudnika mrkog uglja "Zenica" u zahtjevu za isplatom plaća.
- Mi precizno znamo koliko nas ide. Želimo da pošaljemo poruku, jer ovo je samo upozorenje. Bit će nas ukupno od 300 do 350 iz svih sedam rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. Tražimo isplatu januarske i februarske plaće za radnike RMU "Zenica" - kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika "Kreke".
Podsjećamo, zenički rudari su u radničkom neposluhu od 6. marta i od tada je obustavljena proizvodnja u jami Raspotočje, jedinom preostalom pogonu ovog rudnika.
- Ukoliko ne bude rješenja, ako nas prinude, onda ćemo imati isto ono što je bilo 2021. godine, a to bi bila katastrofa - kaže Zuhdija Tokić.
Podsjećamo, rudari su 2021. godine pokrenuli velike proteste pred sjedištem Vlade FBiH, a tada je obustavljena proizvodnja u svih sedam rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH. Obustava proizvodnje uglja, u vrijeme kada se sve više govori o poskupljenju struje za domaćinstva, sigurno bi bio katastrofalan scenarij.
- Mi idemo pred zgradu Vlade FBiH, jer je zahtjev isplata plaća, odnosno poštivanje Kolektivnog ugovora za oblast rudarstva, a njega je potpisao ministar uime Vlade. Kako će biti obezbijeđen novac za dvije plaće nama nije bitno, bitno je da se poštuje Kolektivni ugovor - zaključio je Tokić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.